Linkuri accesibilitate

Prezent și viitor de... polițist în R. Moldova


În anul 2016 deși au fost angajate în Poliție 1174 de persoane, 1386 au plecat...

La Comisariatul de Poliție din capitală peste 100 de tineri care au ales să devină polițiști au depus jurământul și și-au primit astăzi legitimațiile. Deși pare o profesie specială, condițiile de angajare nu sunt cu mult diferite de alte meserii. Este de menționat că doritorii nu trebuie să aibă probleme cu legea și trebuie să treacă de testul la poligraf. Profesia de polițist nu este însă la mare căutare printre cei care-și caută un loc de muncă, iar deficitul de polițiști anul trecut în republică era de aproape o mie de oameni. Mai multe detalii de la ceremonia de depunere a jurământului a tinerilor polițiști:

„Servesc Republica Moldova!”.

Cu acest jurământ și-au început cariera de polițist 130 de proaspeți absolvenți ai Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare”. Angajarea lor se pare este cea mai la îndemână soluție pentru acoperirea deficitului de polițiști cu care se confruntă în prezent Ministerul Afacerilor Interne.

Numărul absolvenților este însă insuficient pentru a acoperi toate locurile vacante din țară, recunoaște șeful IGP, Alexandru Pînzari:

„Mai avem nevoie de polițiști, vreau să spun că salariul este mic, dar este posibil de activat.”

Cu această aserțiune nu toți polițiștii sunt de acord, mai ales după ce capătă experiență. Statisticile trădează o adevărată hemoragie greu de oprit. În anul 2016 deși au fost angajate în Poliție 1174 de persoane, 1386 au plecat.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:43 0:00
Link direct

Printre principalele cauze sunt salariile mici, regimul dar și condițiile de muncă severe, se menționează în Raportul de activitate al Poliției pentru anul 2016.

În prima lună, cei peste 100 de proaspeți angajați vor primi un salariu de aproximativ 5000 de lei, spune Alexandru Pînzari, iar promisiunea lui este ca de la anul acesta ar putea să crească. Despre asta am discutat și cu câțivai dintre tineri, printre care și Ecaterina Berezanschi, care va munci în cadrul Inspectoratului de Poliție Ciocana din capitală:

Europa Liberă: O să serviți Republicii Moldova din obligație, de nevoie sau din plăcere?

Ecaterina Berezanschi: „Voi servi Republicii Moldova pentru că îmi iubesc țara și o fac din plăcere.”

Europa Liberă: Dar știți care este primul salariu?

Ecaterina Berezanschi: „În jur de 4500 de lei, moldoveanului nu-i ajunge niciodată, dar sunt mulțumită pentru început. Dacă nu închiriezi un apartament și locuiești în casa părinților atunci este suficient. Mulți care locuiesc cu chirie se confruntă cu problema salariului.”

În prima zi de muncă, povestește tânăra, a reușit să facă mai multă treabă de birou.

Ecaterina Berezanschi: „Am făcut cunoștință cu baza centrală de date, am efectuat multe înregistrări ale actelor, am dat numere dosarelor penale și altele.”

Europa Liberă: Este ceea ce v-ați imaginat că o să faceți în calitate de polițist?

Ecaterina Berezanschi: „De fapt nu, dar sunt mulțumită. Am realizat că lucrul în teritoriu pentru o domnișoară e mult mai complicat, pentru ca să faci față unui infractor, pentru o domnișoară este mai greu.”

A deveni polițist, așa cum înțelegem noi în sensul clasic, nu înseamnă în mod automat că persoana primește din prima zi arma ori echipamentele speciale, asta deși sunt instruiți la academie să le folosească, mai spun tinerii.

Dar, totuși, pe lângă problemele salariilor sau condițiilor de muncă, imaginea poliției la fel este un factor care slăbește din atractivitatea profesiei, se mai arată în Raportul de activitate al Poliției pentru anul 2016.

Am întrebat câțiva trecători de pe străzile capitalei ce cred ei despre activitatea polițiștilor:

„Nu toți polițiștii lucrează bine. Când interacționezi cu ei îți dai seama că nu prea sunt educați. Vorbesc nerespectuos. În țări străine, de exemplu, polițistul când se apropie de cineva îl salută, se prezintă și explică motivul legitimării, dacă este cazul. La noi însă este invers. Polițiștii cred că dacă sunt în uniformă atunci li se permite totul.”

„Eu sunt foarte critic față de polițiști. Am avut ocazia să văd mașini parcate neregulamentar și doi agenți ai poliției alături. Eu le-am arătat mașina, dar nu și-au făcut treaba atunci.”

„Eu prefer să fiu pacifistă, dar atâta timp cât n-am interacționat cu situații de urgență în care să am nevoie de implicarea poliției, nu vreau să-i judec, dar așteptările mele sunt elementare, să fie receptivi și săritori la nevoie.”

Tinerii care au devenit astăzi polițiști cu acte în regulă totuși vor trebui să treacă mai întâi testul realității cotidiene, care arată mult mai prozaic decât în seriale.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG