Linkuri accesibilitate

Tirajul unui ziar ce îl omagia pe Navalnîi, confiscat de autoritățile ruse


Orice manifestație publică de comemorare a morții lui Alexei Navalnîi este reprimată dur de forțele de ordine din Rusia. Aproape 400 de persoane au fost arestate în ultimele zile.
Orice manifestație publică de comemorare a morții lui Alexei Navalnîi este reprimată dur de forțele de ordine din Rusia. Aproape 400 de persoane au fost arestate în ultimele zile.

Un număr al săptămânalului rusesc Sobesednik, ce onora memoria lui Alexei Navalnîi, a fost confiscat și retras de la chioșcurile din Moscova de către autoritățile ruse, potrivit redacției.

Redacția săptămânalului rusesc Sobesednik a anunțat că numărul din 21 februarie al publicației, ce avea pe copertă o fotografie a opozantului rus, acompaniat de descrierea „...dar mai există speranță”, a fost confiscat de autoritățile ruse din Moscova, fiind retras din toate chioșcurile și magazinele. Anunțul a fost făcut de jurnalista Elena Milceanovskaia pe canalul de Telegram al redacției, transmite Current Time.

„Totul este foarte serios și un pic îngrijorător pentru noi”, a spus Milceanovskaia, care a adăugat că Roskomnadzor a blocat accesul la pagina web a redacției.

Numărul confiscat includea mai multe reportaje despre manifestațiile spontane de comemorare a opozantului rus din unele orașe rusești, precum și comentariile unor personalități publice, activiști pentru drepturile omului și jurnaliști, precum co-laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 2021, Dmitri Muratov.

Această măsură a autorităților ruse face parte dintr-un nou val de represiuni declanșate de regim împotriva oricărei manifestații sau gest public de onorare a memoriei unuia dintre cei mai vocali oponenți ai lui Vladimir Putin.

Vestea morții lui Navalnîi, decedat după ce a fost deținut în condiții extrem de dure într-o colonie penală din nordul arctic al Rusiei a dus la un val de manifestații de comemorare în întreaga Rusie, ele fiind rapid reprimate de autorități.

Organizația OVD-INFO a raportat că între 16-19 februarie, forțele de securitate au deținut 397 de persoane în 39 de orașe, unde au avut loc manifestații în memoria lui Alexei Navalnîi. Cele mai multe arestări - aproape 200 - au fost făcute la Sankt Petersburg. Presa rusă a scris ulterior că șase bărbați arestați au fost chemați ulterior la comisariatele militare, pentru înregistrare sau înrolare în armată.

„Nu fiți mai răi ca Ponțiu Pilat”

Între timp, justiția rusă a anunțat că va examina plângerea depusă de mama opozantului rus, Ludmila Navalnaia, împotriva anchetatorilor ce refuză să elibereze trupul neînsuflețit al acestuia, dar abia la 4 martie.

Navalnaia a atacat în justiție refuzul autorităților după ce cu o zi înainte, s-a adresat direct președintelui rus, Vladimir Putin, prin intermediul unui mesaj video, cerându-i să intervină. Kremlinul nu a răspuns.

Meduza scrie că în susținerea mamei lui Navalnîi au intervenit și un grup de clerici ortodocși și enoriași. Ei au formulat un apel către autoritățile ruse, în care cer să fie predat trupul opozantului.

„Până și Pontiu Pilat care a luat decizia de a-l executa pe Hristos de frică să nu fie considerat neloial, nu a împiedicat predarea trupului și îngropăciunea. Nu fiți mai cruzi decât Pilat. Luați decizia corectă”, se arată în textul publicat pe portalul „Мир всем” (Pace tuturor), creat de un grup de preoți și credincioși cu viziuni anti-război.

Aproape 300 de persoane au semnat petiția, notează Current Time.

Într-o rară menționare explicită a numelui lui Navalnîi în cercurile puterii de la Moscova, fostul președinte Dmitri Medvedev, acum șef-adunct al Consiliului de Securitate, a spus într-un interviu cu TASS, publicat joi, că Occidentul abuzează de moartea lui, neelucidată, în scop de „propagandă”.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG