Linkuri accesibilitate

Negociatorii Chișinăului și Tiraspolului se întâlnesc la sediul Misiunii OSCE din stânga Nistrului


Steagul autoproclamatei republici nistrene și al Federației Ruse, arborate în centrul Tiraspolului.
Steagul autoproclamatei republici nistrene și al Federației Ruse, arborate în centrul Tiraspolului.

Negociatorii-șefi de la Chișinău și Tiraspol, vicepremierul Oleg Serebrian și Vitali Ignatiev, se întrunesc vineri, 28 octombrie, în format 1+1, la sediul Misiunii OSCE de la Tiraspol.

Partea transnistreană precizează într-un comunicat că dialogul se va axa pe „un cadru larg” de probleme de actualitate, pe care însă nu le precizează.

Convocarea reuniunii în formatul 1+1 a fost cerută, miercuri, de Chișinău pentru a discuta gestionarea crizei energetice. La discuții au fost invitați și reprezentanți ai instituțiilor de profil de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și reprezentanții mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri 5+2.

Într-o primă reacție la solicitarea formulată de Chișinău negociatorul-șef de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, spunea că este gata pentru o întâlnire în formatul 1+1, dar pentru a discuta despre „restricțiile ce vizează importul de medicamente, produse și sistemul bancar”, precizând că despre problema energetică, Chișinăul ar trebui să discute direct cu Rusia.

Centrala de la Cuciurgan a redus livrările de energie electrică către malul drept al Nistrului de după ce Gazprom a exportat cu 30% mai puține gaze naturale în R. Moldova, generând un deficit de curent în R. Moldova. Centrala asigura miercuri, 26 octombrie, 46% din necesarul de energie electrică, după ce Moldovagaz i-a transmis jumătate de milion de metri cubi de gaze din economiile făcute de consumatori.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG