Linkuri accesibilitate

Tiraspolul se pregătește de o nouă criză a gazelor


Vedere aeriană asupra Tiraspolului.
Vedere aeriană asupra Tiraspolului.

Așa-numitele autorități din regiunea transnistreană se tem că Rusia va reduce din nou volumele de gaze livrate Republicii Moldova și recomandă anumitor sectoare de producție „să își îndrepte atenția către surse alternative de energie”.

Așa-numitul ministru al dezvoltării economice, Serghei Obolonik, a declarat că regiunea ar putea să nu mai primească de la concernul rus „Gazprom” volumul necesar de gaze, pentru care administrația locală nu plătește.

Obolonik a recomandat agenților economici, în special celor din sectorul agricol, „responsabil de securitatea alimentară a regiunii”, să treacă la surse alternative de energie, deoarece „există riscuri de reducere suplimentară a livrărilor de gaze”. Nici el și nici presa locală nu au explicat motivele care ar putea provoca o nouă criză în aprovizionarea regiunii cu gaze naturale.

Regiunea transnistreană se află în „stare de urgență în economie” din octombrie 2022, când Gazprom a înjumătățit livrările de gaze naturale către R. Moldova. Lipsa gazelor a făcut ca MGRES (Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, aflată în Transnistria) să nu mai poată furniza energie electrică malului drept, iar majoritatea întreprinderilor mari de pe malul stâng și-au suspendat activitatea.

În decembrie 2022, Chișinăul a ajuns la un acord cu Tiraspolul, potrivit căruia, întregul volum de gaze furnizat R. Moldova de către Gazprom este direcționat malului stâng, care livrează, în schimb, energie electrică ieftină malului drept.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG