Linkuri accesibilitate

Tiraspolul solicită recunoașterea independenței


La o zi după ce R. Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, Tiraspolul a solicitat autorităților de la Chișinău recunoașterea independenței autoproclamatei „republici moldovenești nistrene”.

Un comunicat al așa-zisului minister al afacerilor externe din stânga Nistrului notează că „depunerea de către R. Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între Transnistria și R. Moldova, fără a ține cont de opinia Tiraspolului și în afara cadrului consultărilor cu partea transnistreană (...) pune capăt procesului de reglementare și necesită o formalizare juridică internațională”.

Administrația de la Tiraspol a mai notat că, în circumstanțele actuale, solicită „părții moldovenești să inițieze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate, bazate pe relații pașnice și de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”.

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, fruntași ai PSRM și-au exprimat nemulțumirea față de semnarea cererii de aderare la UE, numind inițiativa una „pur populistă” și insistând că „adoptarea unor decizii atât de serioase cu privire la vectorul de dezvoltare a țării trebuie realizată ținând cont și de regiunea transnistreană, or obiectivul de bază al R. Moldova este reintegrarea țării”.

XS
SM
MD
LG