Linkuri accesibilitate

Tot mai mulți ucraineni aderă la Biserica Ortodoxă autocefală a Ucrainei


Documentul de proclamare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Istanbul, 5 ianuarie 2019

Peste o treime (34%) dintre ucraineni se identifică cu nou-creată Biserica Ortodoxă independentă din Ucraina (OUC), potrivit unui sondaj realizat de Centrul Razumkov din Kiev și publicat pe 3 februarie.

Aproximativ 14% dintre cei întrebați s-au identificat drept credincioși ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonata canonic Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), arată sondajul. 8,2% au declarat că aparțin Bisericii Greco-Catolice din Ucraina. Mai mult de un sfert dintre respondenți, sau 27,6 la sută, au spus că sunt creștini ortodocși, dar nu se afiliază cu o anumită ramură a bisericii.

În ianuarie, mitropolitul Epifanie, șeful noii Biserici Ortodoxe Ucrainiene autocefale, a declarat că aproximativ 600 de parohiile din Ucraina, aliniate cu patriarhia Moscovei, au trecut într-un an la biserica nou formată.

Noua Biserica Ortodoxa Ucraineană autocefală și-a obținut independența față de Moscova în ianuarie 2019 de către Patriarhia Constantinopolului din Istanbul. Decizia, considerată istorică, a pus capăt la peste 300 de ani de control de către Patriarhia din Moscova. Noua biserică înregistrează acum 7000 de parohii, 77 de mănăstiri și 47 de eparhii sau districte bisericești.
Pe lângă Patriarhia Constantinopolului, Noua Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost recunoscută de Biserica Ortodoxă Greacă și de Patriarhia Alexandriei.
Sondajul a fost realizat în perioada 17-21 ianuarie, cu un număr de 2.000 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani și care au fost chestionați în toate regiunile Ucrainei, cu excepția Crimeei ocupate și a zonelor din regiunile Doneţk și Luhansk, pe care guvernul nu le controlează.

XS
SM
MD
LG