Linkuri accesibilitate

Tot mai mulți aliați ar putea anunța că trimit tancuri performante în Ucraina


Miting de susținere a Ucrainei la Bruxelles, 23 ianuarie 2023
Miting de susținere a Ucrainei la Bruxelles, 23 ianuarie 2023

Mai multe surse de încredere citate de presă susțin că se așteaptă ca Statele Unite și Germania să anunțe în scurtă vreme că acceptă să trimită tancuri de mare performanță în Ucraina.

Este o răsturnare de situație care ar putea ajuta Kievul să modifice raportul de forțe pe câmpul de luptă, în timp ce Rusia exercită o presiune masivă asupra defensivei ucrainene din Donbas.

Cancelarul german Olaf Scholz urmează să anunțe livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina pe 25 ianuarie, într-un discurs în fața parlamentului, au declarat pentru Politico doi oficiali care au informații despre acest subiect.

De asemenea, se așteaptă ca Scholz să anunțe că Germania va permite și altor aliați, cum ar fi Polonia, să trimită tancurile Leopard în Ucraina, a declarat una dintre surse.

Revista germană Der Spiegel scria, de asemenea, pe 24 ianuarie, că Scholz a decis să ofere Ucrainei tancuri Leopard. Conform Der Spiegel, Germania va trimite „cel puțin o companie de Leopard 2A6”. O companie este de obicei formată din 14 tancuri.

Este posibil ca administrația președintelui Joe Biden să facă un anunț la Washington cu privire la livrările de tancuri Abrams fabricate în SUA către Ucraina încă din 25 ianuarie, susține presa americană, citând surse care vor să-și păstreze anonimatul.

Doi oficiali americani care au legătură cu aceste decizii au declarat pentru CNN că administrația finalizează planurile de a trimite aproximativ 30 de tancuri Abrams în Ucraina. Cu toate acestea, rămâne neclar cât de repede ar putea fi livrate aceste tancuri. Experții citați de presă susțin însă că ar putea dura luni sau chiar ani pentru ca tancurile americane să ajungă pe frontul de luptă.

Deocamdată Pentagonul nu a avut nicio reacție.

„Ar trebui să trimitem Abrams!”

Ucraina a presat Germania să livreze tancuri Leopard pentru a o ajuta să țină piept ofensivei Rusiei în estul țării, dar Berlinul ar fi fost reticent în a îndeplini singur cererea ucraineană. Se spune că oficialii germani ar fi spus că acceptă să dea Ucrainei Leopard 2 doar dacă Washingtonul va trimite și tancuri Abrams.

După ce inițial au susținut că foarte sofisticatele tancuri Abrams nu sunt alegerea potrivită pentru stadiul actual al războiului, deoarece necesită o pregătire lungă și intensivă pentru a fi operate și o întreținere complicată, oficialii americani par să-și fi schimbat poziția.

„Dacă germanii continuă să spună Vom trimite sau vom elibera tancuri Leopard doar cu condiția ca americanii să trimită Abrams, ar trebui să trimitem Abrams”, a declarat senatorul democrat Chris Coons, un aliat al lui Biden, pentru Politico la 24 ianuarie.

Marea Britanie a anunțat deja că va trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina. Alți aliați, de pildă țările scandinave, intenționează să se alăture Germaniei și să furnizeze tancuri Leopard către Kiev, scrie Spiegel. Presa norvegiană scria în seara zilei de 24 ianuarie, că guvernul de la Oslo se gândește dacă să trimită o parte din tancurile sale Leopard 2 în Ucraina.

Norvegia, membră NATO, care se învecinează și ea cu Rusia, ar putea contribui cu patru sau opt dintre cele 36 de tancuri Leopard 2 ale țării, relatează ziarul Dagens Naeringsliv.

Rusia a reacționat cu furie la ultimele informații privind posibilele livrări de tancuri americane către Ucraina, ambasadorul Moscovei la Washington, Anatoli Antonov, afirmând că o astfel de acțiune ar fi o „altă provocare flagrantă”.

Ucraina așteaptă decizii „împotriva teroriștilor”

În discursul său nocturn din 24 ianuarie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile privind livrarea de tancuri de luptă occidentale către țara sa „trebuie să se încheie cu decizii”. „Decizii privind consolidarea reală a apărării noastre împotriva teroriștilor. Aliații au numărul necesar de tancuri. Când se vor lua deciziile de care avem nevoie, vom fi bucuroși să vă mulțumim fiecăruia pentru contribuție. Noi încă ne străduim în această direcție”, a declarat Zelenski.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara pe 24 ianuarie că este încrezător că alianța va găsi în scurtă vreme o soluție privind livrarea de tancuri de luptă către Ucraina. „În acest moment crucial al războiului, trebuie să furnizăm Ucrainei sisteme mai grele și mai avansate și trebuie să o facem cât mai repede”, a declarat Stoltenberg reporterilor, după dialogul cu ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

Pe câmpul de luptă, Statul Major General al Ucrainei a declarat în raportul său din 25 ianuarie că, în pofida faptului că au suferit „numeroase pierderi”, trupele rusești și-au continuat ofensiva în regiunile Donețk și Luhansk, atacurile fiind îndreptate în principal asupra orașelor Bahmut și Avdiivka din Donețk, unde au loc lupte grele de luni de zile.

„Deși a suferit numeroase pierderi, inamicul încă a încetat acțiunile ofensive pe axele Liman, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka. În zonele Kupiansk, Zaporojie și Herson inamicul se află în defensivă”, se spune în raport.

Bazat pe relatări Reuters, AFP, Politico, CNN și dpa.

XS
SM
MD
LG