Linkuri accesibilitate

Șeful Dumei de Stat a Rusiei amenință cu represalii nucleare în Ucraina


Șeful Dumei de Stat a Rusiei a declarat că noile livrările de armament promise de țările occidentale pentru Kiev ar putea intensifica războiul din Ucraina la un nou nivel care ar putea duce la o „catastrofă globală”.

Viaceslav Volodin scrie pe canalul său Telegram pe 22 ianuarie că „dacă Washingtonul și țările NATO furnizează arme care vor fi folosite pentru a lovi orașe și pentru a încerca să pună stăpânire pe teritoriile noastre ... acest lucru va duce la măsuri de represalii folosind arme mai puternice”.

Afirmațiile șefului camerei inferioare a parlamentului rus le-au părut multora legate de posibilitatea folosirii armelor nuclear, șeful Dumei alăturându-se celorlalți oficiali ruși care au amenințat recent cu o escaladare semnificativă a războiului neprovocat pe care Kremlinul l-a lansat împotriva Ucrainei în urmă cu 11 luni.

Comentariile vin, de asemenea, după ce reprezentanții a 54 de țări s-au reunit săptămâna trecută în Germania pentru a coordona un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina. Membrii Grupului de contact pentru Ucraina au anunțat pe 20 ianuarie un nou pachet ajutoare militare - inclusiv sisteme de apărare aeriană, rachete și blindate mecanizate - cu scopul de a ajuta Ucraina să ducă până la capăt contraofensiva pentru a alunga forțele rusești de pe teritoriul ucrainean.

În septembrie, Rusia a anexat patru teritorii ucrainene -- regiunile estice Donețk și Luhansk, precum și regiunile sudice Zaporojie și Herson - în urma a ceea ce unor referendumuri pe care mulți le-au considerat falsificate.

Anexarea teritoriilor ucrainene, la șapte luni de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, a fost condamnată de ONU și a fost recunoscută doar de Siria și Coreea de Nord, țări membre ale ONU și aliate ale Rusiei.

Anterior, în 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea după ce forțele rusești au ocupat teritoriul și i-au sprijinit pe separatiștii din regiunile ucrainene Donețk și Luhansk care luptă împotriva Kievului. Ucraina a promis că își va recuceri tot teritoriul ocupat de forțele rusești și afirmă că a renunța la teritorii în favoarea Rusiei nu este negociabilă în cadrul viitoarelor discuții de pace.

Viaceslav Volodin a pus pe seama Washingtonului și a Bruxelles-ului sarcina de a preveni o escaladare a războiului din Ucraina, forțele rusești fiind condamnate la nivel internațional pentru presupuse crime de război și pentru că au atacat ținte civile și infrastructura energetică în încercarea de a reduce hotărârea ucrainenilor de a lupta și a rezista invaziei.

„Membrii Congresului [american], deputații din Bundestag, Adunarea Națională a Franței și alte parlamente europene trebuie să își dea seama de responsabilitatea lor față de umanitate”, a scris Volodin. „Prin deciziile lor, Washingtonul și Bruxelles-ul conduc lumea spre un război teribil: spre o acțiune militară complet diferită de cea de astăzi.”

Alte voci, aceleași amenințări

Kremlinul își prezentă invazia neprovocată din Ucraina ca fiind necesară pentru a elimina o amenințare existențială la adresa Rusiei. În paralel, politicienii ruși spun că „operațiunea militară specială” din Ucraina a evoluat într-un război indirect cu Statele Unite și statele europene. Sugestia că NATO sau alte țări occidentale reprezintă o astfel de amenințare a fost respinsă categoric de capitalele occidentale.

La 19 ianuarie, fostul președinte Dmitri Medvedev, a avertizat la rândul său NATO că înfrângerea Rusiei în Ucraina ar putea declanșa un război nuclear. „O putere nucleară care pierde într-un război convențional poate provoca izbucnirea unui război nuclear”, a scris Medvedev, un aliat șovin al președintelui rus Vladimir Putin, pe Telegram. „Puterile nucleare nu au pierdut conflicte majore de care depinde soarta lor”.

În aceeași zi, ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat că Rusia va riposta dacă armele occidentale vor fi folosite pentru a viza Crimeea ocupată de Rusia, afirmând că „este pur și simplu imposibil să învingi Rusia”.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, înaintea reuniunii țărilor donatoare ucrainene din Germania, că perspectiva unor livrări suplimentare de arme „va însemna aducerea conflictului la un nivel complet nou, ceea ce, desigur, nu va fi de bun augur din punctul de vedere al securității globale și paneuropene”.

XS
SM
MD
LG