Linkuri accesibilitate

Tot mai multe semne indică începutul unei contraofensive ucrainene


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, fotografiat pe 30 aprilie în timpul evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Poliției de Frontieră a Ucrainei.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, fotografiat pe 30 aprilie în timpul evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Poliției de Frontieră a Ucrainei.

Rusia a înlocuit generalul cu cel mai înalt rang însărcinat cu logistica, înaintea contraofensivei așteptate a forțelor ucrainene.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că „cele mai importante bătălii” ale războiului împotriva forțelor rusești invadatoare abia urmează, iar Kremlinul a înlocuit generalul cel mai înalt în rang însărcinat cu logistica, înaintea unei contraofensive așteptate pe scară largă din partea forțelor ucrainene.

Zelenski a luat parte pe 30 aprilie la evenimentele care au marcat Ziua Poliției de Frontieră din Ucraina, înmânând premii și mulțumindu-le polițiștilor de frontieră pentru apărarea fermă a statului.

„Este o onoare pentru mine să vă felicit astăzi cu ocazia... Zilei Gărzii de Frontieră a Ucrainei - invincibila gardă de frontieră de oțel a Ucrainei", a declarat Zelenski.

Președintele Ucrainei a menționat că unitățile de polițiști de frontieră ajută la apărarea orașelor Bahmut, Avdiivka, Mariinka și a altor orașe și sate din regiunea Donbas și a spus că urmează mai multe bătălii.

„Trebuie să ne eliberăm țara și poporul nostru de sclavia rusească. Trebuie să restabilim linia completă a frontierei noastre de stat, atât pe uscat, cât și pe mare”, a afirmat el, potrivit unui comunicat emis de biroul său.

Bahmut a fost în centrul unui asalt prelungit al Rusiei, iar la 30 aprilie fiecare parte a făcut afirmații cu privire la statutul orașului.

„În Bahmut, continuă lupte aprige. Inamicul nu reușește să preia controlul asupra orașului, în ciuda faptului că și-a aruncat toate forțele în luptă și a avut un oarecare succes", a declarat ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar. Dar ea a adăugat că apărarea din Bahmut „face față sarcinilor militare”.

Ministerul rus al Apărării declarase mai înainte că forțele Rusiei au cucerit patru blocuri din Bakhmut la 30 aprilie. Niciuna dintre cele două afirmații nu a putut fi verificată din surse independente.

Maliar și alți lideri ucraineni au dat de înțeles că pregătirile pentru o contraofensivă sunt în curs de desfășurare.

Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat, tot pe 30 aprilie, că pregătirea contraofensivei „decurge conform planului”, fără a oferi detalii.

Un oficial ucrainean care a comentat pe 29 aprilie explozia și incendiul de la un depozit de combustibil din Sevastopol a legat incidentul de contraofensiva așteptată.

„Această operațiune este pregătitoare pentru ofensiva de amploare pe scară largă anticipată de toată lumea", a declarat Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al comandamentului militar din sudul Ucrainei, în comentarii publicate de agenția de știri UNIAN.

Comentariile lui Humeniuk nu au putut fi verificate din surse independente, iar Kievul nu a revendicat în mod oficial responsabilitatea pentru atac. Mihail Razvojaiev, șeful regiunii numit de Rusia, a dat vina pe Ucraina, spunând că dronele au efectuat atacul.

Fumul pe cerul Sevastopolului după un presupus atac cu drone în Crimeea ocupată, la 29 aprilie 2023.
Fumul pe cerul Sevastopolului după un presupus atac cu drone în Crimeea ocupată, la 29 aprilie 2023.

Rocade la nivel înalt

Ministerul rus al Apărării a anunțat la 30 aprilie că generalul-colonel Mihail Mizințev a fost înlocuit în funcția de șef al logisticii de Aleksei Kuzmenkov, un fost oficial al Gărzii Naționale.

Comunicatul nu a precizat de ce a fost înlocuit Mizințev, care a fost numit în funcția de logistică în septembrie, la câteva zile după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială.

Anunțul a fost făcut în timp ce Zelenski avea o conversație telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron, în cadrul căreia l-a informat pe acesta despre situația de pe linia frontului și despre perspectivele evoluțiilor din lunile mai și iunie.

„Am discutat despre cooperarea în colaborarea cu alți parteneri internaționali pentru a consolida sprijinul lor pentru formula de pace din Ucraina”, a declarat Zelenskiy pe Telegram. „Ne-am coordonat pozițiile în ajunul unor evenimente internaționale importante și am convenit asupra următorilor pași concreți în cadrul dialogului bilateral.”

Zelenski a mai spus că i-a mulțumit lui Macron pentru „sprijinul larg și eficient acordat Ucrainei” și a subliniat din nou nevoile prioritare ale forțelor ucrainene, spunând că "viteza și specificitatea răspunsului sunt foarte importante".

Misiunea de pace a Vaticanului

În după-amiaza zilei de 30 aprilie, Papa Francisc a declarat reporterilor că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace pentru a încerca să pună capăt conflictului.

Papa a afirmat că a vorbit despre situația din Ucraina cu premierul ungar Viktor Orban și cu mitropolitul Hilarion, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse la Budapesta, în timpul vizitei sale din weekend în Ungaria.

„În aceste întâlniri nu am vorbit doar despre Scufița Roșie. Am vorbit despre toate aceste lucruri. Toată lumea este interesată de drumul spre pace”, a declarat el în timpul unei conferințe de presă improvizate în zborul său de întoarcere la Roma.

Francisc le-a mai spus reporterilor că Vaticanul este dispus să ajute la facilitarea întoarcerii copiilor ucraineni deportați în Rusia în timpul războiului. Reprezentanți ai Vaticanului au ajutat deja la medierea unor schimburi de prizonieri și vor face „tot ce este omenește posibil” pentru a reuni familiile, a spus el.

XS
SM
MD
LG