Linkuri accesibilitate

Trafic transfrontalier de deșeuri nocive


Peste 700 000 de tone de deșeuri au fost importate în Bulgaria în ultimii ani. O parte au fost reexportate spre alte țări esteuropene și africane.

Trafic transfrontalier de deșeuri nocive
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00

77 tone de deșeuri din metal și mase plastice au fost oprite de vameși români la Giurgiu săptămâna trecută. 4 camioane au transportat 17,5 tone de deșeuri din aluminiu, 40 tone de deșeuri din mase plastice și peste 20 – din zinc. Deșeurile au fost destinate unor companii din România. Transportatorii bulgari au prezentat un set de documente incomplete și falsificate. Poliția română de frontieră a semnalat Agenția de protecția a mediului.

În Bulgaria căteva cazuri de comerț cu deșeuri au provocat scandaluri de proporții. Au fost arestați doi oligarhi – producatorii de baterii și de uleiuri de motor, frații Atanas și Plamen Bobokov și fostul adjunct de ministru al Mmediului Krasimir Jivkov. Cei trei au fost acuzați de import ilegal din Italia și stocare de deșeuri nocive prin companii fictive care au semnat contracte cu una din companiile acestora „Monbat Recicling”.
Traficul ilegal a continuat 5 ani. Numai în apropierea orașului Plevna au fost descoperite 5 depozite ilegale cu peste 16 750 de tone deșeuri din care jumătate – nocive.
Legea bulgară a Mediului obligă fiecare companie care generează deșeuri nocive să-le exporte în decurs de cel mult un an sau să-le transfere altei companii licențiate pentru stocarea și prelucrarea unor astfel de substanțe.
Firme ale celor doi frați Bobokov din România, Italia și Serbia au importat în Bulgaria și au predat spre a fi prelucrate mari cantități de deșuri nocive. Companiile care au stocat deșeurile nu au avut însă instalațiile necesare de a le prelucra.
Ancheta respectivă a fost realizată în colaborare de procuratura bulgară și de cea italiană. Infracțiunile sunt anchetate și în România.
Autoritățile italiene au blocat în urmă cu un an mai multe transporturi cu sute de tone de deșeuri ce urmau să fie arse în centrale termice bulgare. La acest trafic participă, se pare, mafia italiană.
Poblema importului de deșeuri toxice în Bulgaria a ajuns la Comisia europeană. Sofia a cerut introducerea unui mecanism european de control.

Previous Next

XS
SM
MD
LG