Trei copii dintr-o familie din satul Flocoasa, raionul Cantemir, au murit ieri la spital. În primele informații făcute publice luni s-a spus că minorii de 4, 8 și 11 ani au fost otrăviți cu insecticide, inhalând vaporii degajați de „prelucrarea grâului” de către bunelul lor. Mai târziu s-a aflat că familia respectivă ar fi refuzat într-o primă instanță transportul copiilor la spital, iar cel puțin un medic a declarat că dacă ar fi fost duși acolo mai devreme, ar fi scăpat cu viață. Mai multe despre această tragedie care ridică din nou semne de întrebare privind rapiditatea primului ajutor și răspunderea adulților pentru sănătatea copiilor.
Cazul celor trei copii decedați după ce s-au intoxicat cu insecticid a ajuns în atenția procurorilor din Cantemir, care au pornit două cauze penale. Una îl vizează pe bunicul copiilor și se referă la utilizarea „substanțelor toxice soldată cu decesul a trei persoane”, cealaltă ține de „încălcarea prin neglijență a regulilor de acordare a asistenței medicale”, am citat din art. 213 din Codul Penal.
În prezent, rămân internate în Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău bunica și mama a doi dintre minori, ambele, spun medicii, fiind în afara pericolului. Potrivit informațiilor preliminare, familia s-a intoxicat după inhalarea în somn a aburilor cu „fosfit de aluminiu”, insecticid cu care bunicul a prelucrat grâul. Cerealele ar fi fost depozitate într-o verandă, situată lângă odaia în care dormeau copiii.
La solicitarea presei, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a comunicat astăzi că o ambulanță a fost chemată în noaptea zilei de duminică spre luni pentru trei copii care se plângeau de „vomă, dureri epigastrice și amețeală”. Echipa de la urgență spune că a acordat primul ajutor familiei și a insistat ca micuții să fie transportați la spital, însă mama a refuzat acest serviciu. Peste câteva ore, ambulanța a fost chemată repetat, copiii fiind totuși transportați la spital.
Comentând incidentul, ministra Sănătății, Silvia Radu, a spus că o comisie de experți investighează atât cauzele decesului celor trei copii, cât și comportamentul medicilor și al părinților.
„Urgența a ajuns în șapte minute după ce a fost contactată, iar părinții copiilor nu au dorit ca să fie transportați la spital și au semnat un document prin care au refuzat acest lucru și și-au asumat toată responsabilitatea pentru consecințele care pot apărea. Este un lucru foarte trist când avem situații atât de grave și sperăm că părinții vor fi mai conștienți pe viitor și vor apela la ajutorul medical în situații de urgență.”
Specialiști din sănătate spun că intoxicația celor trei copii trezește mai multe întrebări...
Tragedia celor trei copii a scos în prim plan și problema utilizării abuzive și în condiții improprii a insecticidelor și ierbicidelor, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Potrivit experților ANSA, în cazul intoxicării din Flocoasa bunicul a utilizat un insecticid folosit mai ales în depozite pentru combaterea chimică a dăunătorilor la grâu, mazăre și porumb. Substanța activă a preparatului este fosfura de aluminiu care, la interacțiunea cu aerul, eliberează un gaz toxic. ANSA atrage atenția că acest preparat poate fi utilizat doar de profesioniști „cu instruiri și echipament antigaz special”.
Specialiști din sănătate spun că intoxicația celor trei copii trezește mai multe întrebări: cum a făcut rost familia de un insecticid pentru procurarea căruia e nevoie de certificate speciale sau de ce medicii de la urgență nu au insistat să interneze copiii în pofida refuzului mamei și cât de eficientă și perspicace a fost prima lor vizită?