Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu a pierdut în justiție cetățenia moldoveană


Fostul președinte român Traian Băsescu în timpul unei vizite în Republica Moldova, 2015

Anterior Traian Băsescu a spus că retragerea cetățeniei moldovenești nu îl descurajează și nu îl face să renunțe la promovarea ideii unirii R. Moldova cu România.

Fostul președinte român Traian Băsescu nu mai poate face nimic ca să-și recupereze în justiție cetățenia moldoveană acordată de președintele Nicolae Timofti în 2016 și luată înapoi de președintele Igor Dodon câteva luni mai târziu. Decizia a fost publicată astă noapte de Curtea Supremă de Justiție (CSJ) din Chișinău, după o mică ezitare. Fostul președinte român a pierdut și posibilitatea să participe la alegerile parlamentare moldovene, dacă am presupune că ar fi urmărit așa ceva.

Traian Băsescu nu-și mai poate recupera în justiție cetățenia moldoveană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct


Procedura de retragere a cetățeniei lui Traian Băsescu a fost respectată, iar decretul lui Igor Dodon care a dispus anularea cetățeniei nu este unul arbitrar așa cum îl consideră reclamantul. La această concluzie au ajuns magistraţii de la CSJ, care au respins recursul fostului președinte român Traian Băsescu, căruia Nicolae Timofti îi acordase cetățenia R. Moldova.

CSJ a menţinut decizia Curţii de Apel care a decis să i se retragă cetăţenia lui Băsescu, pe motiv că atunci când a obţinut-o nu a comunicat că se află sub urmărire penală, or aceasta omisiune constituie un impediment la obținerea cetățeniei.

CSJ a respins argumentul apărării că Băsescu a primit cetățenia în procedură extraordinară, pentru merite deosebite față de R. Moldova și că nu ar fi fost obligat să comunice existența cauzelor penale împotriva sa.

Decizia CSJ prin care a fost respins recursul lui Băsescu a fost publicată miercuri seara, la doar câteva ore după ce pe site-ul instituţiei se anunţă că examinarea recursului se amână pentru 14 noiembrie. CSJ a refuzat să ne explice cum s-a produs neconcordanța ce a stârnit nedumerire şi multiple critici.

Dumitru Visternicean
Dumitru Visternicean

​Unul din judecătorii care a examinat recursul, Dumitru Visternicean, a sugerat ca ar fi vorba de o simpla „chestiune organizatorică”, cum a numit-o magistratul, dar a refuzat să intre în amănunte:

„Nu am nici o împuternicire ca să vă explic aceste lucruri.”

Avocatul Andrei Bivol care a apărat interesele lui Traian Băsescu în instanţă spune că nu-şi amintește să fi existat vreodată un asemenea caz de inconsecvenţă. L-am întrebat dacă putea fi o greşeală tehnică?

„Interesant este că dacă a fost o eroare tehnică, de ce s-a întâmplat în acest dosar şi doar în acest dosar? E o întrebare la care nu am răspuns.”

Avocatul consideră decizia CSJ ca fiind părtinitoare:

„Este o decizie parţială emisă în apărarea intimatului (n.r. Igor Dodon). Argumentele sunt relatate nu de pe o poziţie imparţială, dar din contra dintr-o poziţie care justifică acţiunile preşedinţiei şi le încadrează cumva într-un cadru legal şi chiar justifică aceste acţiuni în situaţia în care legea spune altceva. Este îndoielnică şi neconvingătoare această argumentare a instanţei supreme.”

Maxim Lebedinschi
Maxim Lebedinschi

De cealaltă parte, consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi, cel care a apărat în instanţă interesele şefului statului Igor Dodon, susţine că decizia instanţei supreme este corectă şi legală:

„Trebuie să înţelegem că domnul Băsescu a încălcat legea şi anume că nu a comunicat faptul urmăririi sale pe mai multe cauze penale ceea ce este o interdicţie imperativă de a obţine cetăţenia R. Moldova.”

Decizia instanţei supreme este irevocabilă, prin urmare nu mai există căi de atac în R. Moldova. Avocatul Andrei Bivol spune că există suficiente motive ca acest caz să ajungă la CEDO, doar că decizia ar urma să o ia Traian Băsescu. Fostul preşedinte al României nu a comentat deocamdată decizia instanţei supreme. Anterior Traian Băsescu, care este și președinte de onoare al Partidului Unității Naționale din R. Moldova, a spus că retragerea cetățeniei moldovenești de către președintele Igor Dodon nu îl descurajează și nu îl face să renunțe la promovarea ideii unirii R. Moldova cu România.

Pierderea tuturor drepturilor cetățenești implică însă şi pierderea dreptului de a alege și a fi ales. Or Partidul Unității Naționale intenţiona să-l desemneze pe Traian Băsescu cap de listă în apropiatele parlamentare dacă intre timp şi-ar fi recăpătat cetățenia R. Moldova.

Președintele Partidului Unităţii Naţionale, Anatol Şalaru, consideră că decizia CSJ ar dovedi o dată în plus că justiția moldoveană este subordonată „puterii bicefale formată din cuplul toxic Plahotniuc-Dodon”.

Pierderea tuturor drepturilor cetățenești implică însă şi pierderea dreptului de a alege și a fi ales...

„Judecătorii au decis să confirme juridic abuzul lui Igor Dodon și să-i retragă definitiv cetățenia celui care a pus Republica Moldova pe harta interesului Uniunii Europene”, a mai scris Şalaru pe pagina sa de Facebook adaugând că intrarea în politica moldoveană a lui Traian Băsescu deranjează clasa politică moldoveană.

Decizia CSJ a fost criticată și de fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, care a pus la îndoială legalitatea acestei decizii, precum şi independenţa justiţiei. „Încercarea de a supune analizei deciziile judiciare la acest subiect din punct de vedere al dreptului nu ar fi altceva decât o manifestare de cretinism. Cele trei decizii judiciare nu au nimic în comun cu dreptul”, a scris Tănase într-o însemnare pe blogul său, precizând că deși nu este fanul fostului președinte român, consideră că retragerea cetățeniei acordate lui Băsescu sfidează până şi bunul simţ, întrucât nesocotește, de fapt, întreaga gamă de asistenţă generoasă venită de peste Prut.

XS
SM
MD
LG