Linkuri accesibilitate

Transporturile moldovenești ar putea fi blocate la trecerea peste Nistru


Președintele Igor Dodon și liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski la Holercani, 29 octombrie 2019
Președintele Igor Dodon și liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski la Holercani, 29 octombrie 2019

La Chişinău vineri, după ce intenţia Tiraspolului să blocheze circulaţia transporturilor moldovene a dominat ştirile dimineţii, după-amiază preşedintele Igor Dodon a anunţat deja că a discutat subiectul cu Vadim Krasnoselski şi s-au înţeles să găsească de urgenţă soluţii. Dodon se află de joi la Moscova, iar despre discuţia telefonică cu Krasnoselski a anunţat pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după ce presa de la Tiraspol afirma, citând decizia unui consiliu de securitate din regiune, că blocajul va surveni din 24 ianuarie şi ar fi un răspuns la o interdicţie similară impusă pe 10 ianuarie de autorităţile de la Chişinău transporturilor din regiune.

Blocaj la Tiraspol
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:04 0:00
Link direct



Reacţia biroului vicepremierului pentru reintegrare de la Chişinău la ştirea că Tiraspolul ar vrea să blocheze circulaţia transporturilor moldovene a fost să explice că interdicţiile pe care le invocă partea transnistreană au fost aplicate, din 10 ianuarie, însă „în calitate de test” şi că ele ar fi necesare pentru a determina conducătorii auto din regiunea transnistreană să-şi ia permise şi plăcuţe de înmatriculare neutre.

Alexandru Flenchea
Alexandru Flenchea


Însuşi Alexandru Flenchea, vicepremier pentru reintegrare şi negociator şef din partea Chişinăului, s-ar fi aflat toată ziua în negocieri şi, desi păruse să promită presei că va reveni cu o comunicare oficială urmare a acestor discuţii, a scris până la urmă un mesaj pe Facebook. „Testul” va permite Chişinăului să vadă „câți șoferi care călătoresc peste hotarele țării încă nu beneficiază de oportunitatea plăcuțelor neutre”, a explicat el şi a continuat: „Facem analize, ajustăm resursele pentru ca toți deținătorii de autoturisme să intre în legalitate și să se bucure de libertatea de circulație.”

Toți deținătorii de autoturisme să intre în legalitate și să se bucure de libertatea de circulație...


Reacţia OSCE-ului formulată de şeful misiunii organizaţiei de la Chişinău, Claus Neukirch, a fost mai îngrijorată. El a spus că situaţia „poate afecta libertatea de mişcare a populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului” şi a făcut, totodată, un apel la „responsabilitate şi raţiune” adresat ambelor părţi.

De la Moscova, unde a mers ieri într-o vizită neanunţată, şeful statului Igor Dodon a scris un mesaj pe Facebook, în care a dat detalii despre o discuţie telefonică pe care ar fi avut-o de acolo cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselki. “Am stabilit ca instituțiile responsabile să identifice de urgență soluții pentru evitarea unei situații de criză. În mod categoric, cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului nu trebuie să fie afectați,” a scris Dodon.

Vitalie Drăgancea, consilier al premierului de la Chişinău, ne-a spus cu puţin timp în urmă:

“Probabil este mai bine pentru cetăţeni să evite acest coridor până vor fi clarificate lucrurile, clarificări care sperăm că foarte curând vor schimba situaţia. Din păcate, la ora actuală trebuie să ţinem cont de această decizie.”

Ion Leahu, expert în probleme transnistrene
Ion Leahu, expert în probleme transnistrene


Ion Leahu, fost membru din partea Chişinăului în comisia unificată de control, ne-a spus, într-un scurt comentariu, că, judecând după reacţiile de până acum, se aşteaptă ca cei care vor renunţa până la urmă la restricţii să fie autorităţile de la Chişinău:

„Eu aş vrea să cred că acesta este un pas al Chişinăului pentru dezvoltarea ideii sale potrivit căreia agenţii economici din regiunea transnistreană trebuie să fie înregistraţi la Chişinău, conducătorii auto trebuie să deţină numere neutre şi permise de conducere eliberate în Chişinău. Este o ideea importantă care demult trebuie să fie realizată. Ea nu se realizează, nici parţial, nici treptat şi iată Chişinăul a hotărât să facă un pas mai activ, mai decisiv pentru a se manifesta şi a da de înţeles Tiraspolului că aşa trebuie să fie. Dacă ar fi consecvent, ar fi bine. Dar aşa – a făcut un pas înainte şi îndată un pas înapoi - de la 10 ianuarie a început să fie aplicată decizia de a nu permite circulaţia fără actele respective şi la nici o săptămână deja Igor Dodon cu Krasnoselski se înţeleg să reglementeze situaţia. Eu cred că o să se încheie cu aceea că Chişinăul va ridica restricţiile pentru un timp nedeterminat şi, până la alegeri, n-o să se mai revină la întrebare.”


Înregistrarea oficială de către Chişinău a autoturismelor transnistrene şi începerea eliberării unor plăcuţe de înmatriculare fără însemne speciale care să le permită să fie introduse în traficul international a început în 2018, când la o astfel de înţelegere s-a ajuns între negociatori, iar partenerii internaţionali au apreciat evenimentul ca un „substantial progres”. Ulterior au apărut informaţii despre dificultăţi în punerea în practică a înţelegerii, iar decizia autorităţilor de la Tiraspol anunţată vineri dimineaţă a fost că vor interzice în aproximativ o săptămână accesul vehiculelor înregistrate la Chişinău, pentru că autorităţile de aici ar fi făcut acelaşi lucru față de cele din regiune, cele dintre ele care-s fără plăcuţe neutre şi conduse de deţinători de permise emise în stânga, nu în dreapta Nistrului.


Toate se întâmplă în ajunul unei posibile vizite, săptămâna viitoare, în Republica Moldova, a noului reprezentant al OSCE pentru reglementarea transnistreană, diplomatul austriac Thomas Mayr-Harting, care l-a înlocuit în funcţie pe italianul Franco Frattini.


Previous Next

XS
SM
MD
LG