Linkuri accesibilitate

Trei ore de discuții între Biden și Xi Jinping, fără rezultate remarcabile


Președintele Biden și liderul Chinei, Xi Jinping, au avut o teleconferință timp de aproximativ trei ore și jumătate. Oficialii americani au spus că discuțiile au fost menite să liniștească ambele părți că neînțelegerile dintre cele două țări nu vor duce la ciocniri neintenționate.

Cei doi s-au angajat să îmbunătățească cooperarea bilaterală, dar discuțiile nu au adus progrese majore.

Președintele Biden a subliniat necesitatea de a se menține „liniile de comunicare deschise”, potrivit Casei Albe, în timp ce între cele două țări persistă dezacorduri majore legate de viitorul Taiwanului, militarizarea Mării Chinei de Sud și securitatea cibernetică.

Biden a vorbit și despre încălcările drepturilor omului din China, Taiwan și despre sprijinul Chinei pentru industriile sale de stat.

Pe agendă au fost și domenii în care interesele chineze și americane par a fi aliniate, inclusiv eforturile de combatere a încălzirii globale. Dar un oficialul al administrației americane a spus că Biden i-a explicat președintelui chinez că prevenirea schimbărilor climatice nu este o „favoare” făcută Statelor Unite, ci mai degrabă o decizie a Chinei de a acționa în propriul interes.

La rândul său, televiziunea de stat chineză a relatat că Xi Jinping a cerut ca relațiile dintre cele două țări să se bazeze pe „respect reciproc”, o critică indirectă la ceea ce Beijing-ul percepe drept atitudinea de forță dominantă pe care ar adopta-o Statele Unite pe scena internațională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG