Linkuri accesibilitate

Trei zile de demonstrații anti-guvernamentale și greve naționale în Iran


Protestatare din Iran își aruncă în foc voalurile.
Protestatare din Iran își aruncă în foc voalurile.

În Iran au început demonstrații anti-guvernamentale și greve naționale care vor dura trei zile, în timp ce guvernul de la Teheran continuă represiunea, anunțând condamnarea la moarte a trei protestatari, ca răspuns la masivele demonstrații de protest generate de moartea în arestul poliției de moravuri a unei tinere care fusese reținută pentru că nu purta în mod corespunzător voalul islamic.

Relatări din Iran pe 5 decembrie vorbesc de zeci de orașe iraniene în care magazinele și alte afaceri s-au închis într-un efort concertat de a spori demonstrațiile zilnice de protest declanșate în urma decesului studentei de 22 de ani Mahsa Amini în arestul poliției de moravuri de la Teheran.

Potrivit grupării de opoziție 1500tasvir, în centrul capitalei iraniene au avut loc pe 5 decembrie mai multe adunări de protest, la care demonstranții au scandat lozinci contra Ayatolahului și a forțelor guvernamentale care au reprimat brutal protestele soldate cu sute de protestatari uciși.

Se relatează de asemenea că în 5 dimineața forțele de ordine au făcut un raid o piață din sudul capitalei iraniene, aparent în încercarea de a-i preveni pe comercianți să se alăture grevelor generale.

Între timp, presa de stat din Iran a relatat că un restaurant și un magazin de bijuterii aflate în proprietatea fostului fotbalist de succes iranian Ali Daei au fost închise de autorități pentru că s-au alăturat demonstrațiilor anti-guvernamentale.

Daei, fost atacant al echipei de fotbal germane Bayern Munchen și fost căpitan al echipei naționale de fotbal a Iranului, a susținut de la bun început protestele anti-regim și a criticat oficialitățile iraniene pentru reprimarea sângeroasă a demonstrațiilor.

Între timp, ministrul Justiției din Iran a anunțat la conferința sa săptămânală de presă execuția iminentă a mai multor protestatari. E a doua oară în săptămânile din urmă că autoritățile iraniene au amenințat că vor pune în aplicare condamnarea la moare a protestatarilor arestați în timpul dmeonstrațiilor.

În octombrie, 227 din cei 290 de membri ai Parlamentului iranian, aflat sub conducerea conservatorilor au cerut ministerului Justiției să aprobe condamnarea la moarte a unora dintre demonstranții arestați.

Organizațiile care militează pentru apărarea drepturilor omului adu denunțat aceste condamnări la moarte, spunând că ele au fost date în lipsa unor proceduri valide și într-un timp foarte scurt.

Agenția iraniană de presă de opoziție HRANA a spus că până pe 29 noiembrie cel puțin 459 de protestatari, din care 64 erau minori, fuseseră uciși în timpul demonstrațiilor

XS
SM
MD
LG