Linkuri accesibilitate

Trenurile marfare care vin din Ucraina prin R. Moldova vor putea descărca cerealele direct în Portul Galați  


Lucrări de reparație la linia ferată cu ecartament larg din Portul Galați

Linia ferată cu ecartament larg din Portul Galați a fost redeschisă după 22 de ani. Din acest moment, trenurile de marfă care vin din Ucraina prin Republica Moldova vor putea descărca cerealele direct în Portul Galați, fără a mai avea nevoie de transbordare la frontieră, anunță Ministerul Transporturilor din România.

„Cerealele care vor ajunge astfel rapid în Portul Galați pot fi transferate mult mai eficient pe barje sau pot fi depozitate în silozul din port, care are o capacitate de 25.000 de tone”, a precizat ministrul transporturilor din România, Sorin Grindeanu.

Calea Ferată Română (CFR) susţine că redeschiderea acestei linii, cu o lungime totală de 4,7 km, va avea un impact economic important, atât prin creșterea traficului de marfă pe teritoriul României, cât și a volumului de cereale care vor intra direct în Portul Galați, pe la granița cu Republica Moldova.

Lucrările de reparație realizate de CFR Infrastructură au început pe 6 iunie și au fost finalizate cu aproape o lună mai devreme decât termenul estimat.

În România ecartamentul adoptat este de 1.435 mm, caracteristic celor mai multe țări europene, numit și „normal”, iar în Republica Moldova și Ucraina – cel larg, de 1.524 mm, specific pentru Rusia și fostele republici sovietice. Pentru a intra în România, trenurile din Moldova schimbă boghiurile la frontieră.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG