Linkuri accesibilitate

Trigon: „Ziua internațională a jazz-ului cu gânduri pentru pace”


Peste 190 de țări din lume celebrează Ziua mondială a jazz-ului în fiecare an în 30 aprilie, printr-o serie de concerte, jam-sessions, ateliere de creație, conferințe, și inițiative în interesul comunității. Aceste manifestări culminează cu un concert All Stars, cu zeci de muzicieni vestiți din toată lumea, care are loc în țara desemnată ca gazdă principală a acestui eveniment cultural internațional.

În 2022, această zi stă, cum altfel, sub semnul unui apel internațional pentru pace și unitate în întreaga lume, iar concertul anual care marchează acest eveniment are loc la sediul din New York al Organizației Națiunilor Unite.

Jazz-ul, se spune în anunțul oficial al Națiunilor Unite, este o importantă forță a dialogului și a diplomației.

„Când o ființă umană este asuprită, tendința naturală e de a simți mânie. Jazz-ul este un răspuns fără gloanțe și fără sânge la această asuprire. Jazz-ul este expresia armoniei... și în același timp a speranței și libertății”.

Aceste cuvinte îi aparțin pianistului de jazz american Herbie Hancock, care e ambasador onorific UNESCO, și sunt unul din motto-urile Zilei internaționale a jazz-ului, instituită de Agenția culturală a Națiunilor Unite în 2011, la sugestia lui Hancock.

Iar Trigon, una din cele mai faimoase trupe de jazz ale Republicii Moldova, a dat publicității pe 30 aprilie acest minunat cântec, spunând „Anul acesta, petrecem Ziua internațională a jazz-ului cu gânduri pentru pace”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG