Linkuri accesibilitate

Ziua internațională a jazz-ului


Ahmad Alaadeen: „jazz-ul nu aparține unei rase sau unei culturi, el este un dar pe care America i l-a făcut lumii.”

Ziua internațională a jazz-ului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:29 0:00

„Când o ființă umană este asuprită, tendința naturală e de a simți mânie. Jazz-ul este un răspuns fără gloanțe și fără sânge la această asuprire. Jazz-ul este expresia armoniei... și în același timp a speranței și libertății”.

Aceste cuvinte îi aparțin pianistului de jazz american Herbie Hancock, care e ambasador onorific UNESCO, și sînt unul din motto-urile Zilei internaționale a jazz-ului, instituită de Agenția culturală a Națiunilor Unite în 2011, la sugestia lui Hancock.

Peste 190 de țări din lume celebrează Ziua mondială a jazz-ului în fiecare an în 30 aprilie, printr-o serie de concerte, jam-session-uri, ateliere de creație, conferințe, și inițiative în interesul comunității. Aceste manifestări culminează cu un concert All Stars, cu zeci de muzicieni vestiți din toată lumea, care are loc în țara desemnată ca gazdă principală a acestui eveniment cultural internațional.

Anul acesta gazda este Australia, iar concertul are loc marți 30 aprilie la Centrul de arte din Melbourne.

Programul oficial al evenimentelor internaționale este găzduit de site-ul Jazzday.com, într-un index alfabetic pe țări.

Jazzday.com publică și o listă a evenimentelor notabile legate de această celebrare ONU care au avut loc în ultimii șase ani.

Ediția inaugurală a Zilei internaționale a jazz-ului din 2011 a fost găzduită simultan la Paris, New Orleans, și New York, gazdele următoare fiind, în ordine cronologică, Istanbul, Osaka, Paris, Washington, D.C., Havana și Sankt Petersburg, și cum am spus, anul acesta Australia.

Încheiem această știre cu un alt citat-motto al Zilei mondiale a jazz-ului, care îi aparține regretatului saxofonist și profesor de jazz Ahmad Alaadeen: „jazz-ul nu aparține unei rase sau unei culturi, el este un dar pe care America i l-a făcut lumii.”

O ultimă precizare: piesa pe care o ascultăm se numește „One (Ahad)”, și a apărut pe albumul „Saturday Morning”, lansat de pianistul Ahmad Jamal în 2013.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG