Linkuri accesibilitate

Ezra Collective


Ezra Collective.
Ezra Collective.

Noul val al jazz-ului britanic, adică aproape tot ce nu este jazz (afro-beat, hip-hop, reggae, electronica, ba chiar și punk sau techno), dar poate fi auzit în... jazz.

Ezra Collective
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:06:57 0:00

Se întîmplă ceva cu totul extraordinar în jazz-ul cântat azi în Marea Britanie: o adevărată „armată” de grupuri alcătuite din tineri sub 30 de ani întorc pe dos standardele acestui gen într-un fel care-l îmbogățește, pentru că-l face mai puțin conformist, sfidează „normele” - dacă s-a putut vorbi vreodată de normă în jazz -, și depășește aproape toate așteptările cronicarilor muzicali.

Am vorbit la Dicționarul de sunete rare despre mai multe astfel de trupe britanice: Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra, Mammal Hands, GoGo Penguin, Sons of Kemet, Theon Cross Trio.

Vă propun astăzi încă un asemenea grup, despre a cărui maturitate muzicală nu puțini critici britanici de jazz spun că este impresionantă, în ciuda vîrstei membrilor lui.

Femi Koleoso - tobe, TJ Koleoso - bas, Joe Armon Jones - claviaturi, Dylan Jones - trompetă, și James Mollison - saxofon fac împreună de prin 2012 Ezra Collective, un grup de pionierat al noulul val din muzica de jazz a Marii Britanii, cum e numit în prezentarea unuia din concertele lor la faimosul club londonez Boileroom.

Noul val al jazz-ului britanic, adică aproape tot ce nu este jazz (afro-beat, hip-hop, reggae, electronica, ba chiar și punk sau techno), dar poate fi auzit în... jazz, un jazz, în cazul Ezra Collective, proteiform și cu totul personal.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG