Linkuri accesibilitate

Nodens Ictus


Detaliu de pe coperta albumului The Cozmic Key, Nodens Ictus, 2017
Detaliu de pe coperta albumului The Cozmic Key, Nodens Ictus, 2017
Nodens Ictus
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:07:01 0:00

Nodens Ictus este un proiect muzical asociat unui grup de rock instrumental despre care am vorbit recent la Dicționarul de sunete rare: Ozric Tentacles, din Somerset, Marea Britanie.

Nodens Ictus a luat ființă în 1986, când ghitaristului Ed Wynne, unul din fondatorii trupei Ozric Tentacles și organistului Joie Hinton li s-a cerut să producă un set ambiental pentru camera chillout a clubului Crypt din Depford, sudul Londrei.

Citim pe internet că Nodens Ictus e de fapt Ozric Tentacle, dar fără ghitară și fără secția ritmică, și explorează peisaje sonore eterice folosind sintetizatoare și mostre sonore care sînt în contrast cu rock-ul psihedelic, progresiv și spațial care caracterizează sunetul trupei-mamă.

Primul lor album, „The Grove of Selves”, a fost lansat într-un tiraj limitat pe casetă în 1987. Vîndut inițial la concerte și prin comandă poștală, acest prim produs Nodens Ictus a devenit cu timpul o raritate foarte căutată de colecționarii de muzică.

Fiind un proiect secundar, Nodens Ictus a devenit el însuși o raritate, a cântat adică rar în concerte la sfîrșitul decadei opt și la începutul decadei nouă din secolul trecut, din cauză că Ed Wynne s-a concentrat mai mult pe Ozric Tentacles, care avea în epocă un succes comercial din ce în ce mai mare.

Trupa a revenit în 2000 cu albumul „Spacelines”, o colecție de piese mai vechi și noi de studio și din concerte, care au generat un interes suficient pentru ca grupul să revină pe scenele de concert, între care și pe aceea a festivalului Glastonbury, ediția din 2003.

Noi ascultăm acum „The Cozmic Key”, de pe albumul cu același nume lansat în 2017.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG