Linkuri accesibilitate

Jeff Ballard, Fairgrounds, ianuarie 2019


Detaliu de pe coperta albumului Fairgrounds, Jeff Ballard, 2019.
Detaliu de pe coperta albumului Fairgrounds, Jeff Ballard, 2019.

„Singura direcție (...) pe care le-am impus-o interpreților din acest grup este o libertate totală de a cânta (sau nu) orice vor ei, în orice moment.”

Jeff Ballard, Fairgrounds, ianuarie 2019
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:55 0:00


O avanpremieră astăzi, la un album programat să apară în 29 ianuarie 2019, „Fairgrounds” al grupului condus de bateristul american de jazz Jeff Ballard.

Născut în 1963 la Santa Cruz, statul american California, Jeff Ballard a început să cânte la tobe la 14 ani, în timp ce studia la ceea ce în Statele Unite se numește community college.

La 25 de ani a devenit muzician profesionist, începând ceea ce un critic a numit o călătorie educațională pe care probabil nici o școală nu o poate egala: între 1988-1990 a cântat în trupa unuia din cei mai faimoși muzicieni americani, Ray Charles.

A cântat apoi cu Chick Corea, Pat Metheny și Brad Mehldau, și a ajuns în cele din urmă el însuși lider de grup.

Cronicarii muzicali de peste Ocean ne spun că Jeff Ballard e unul din cei mai virtuoși bateriști din generația sa, iar în prezentarea albumului „Fairgrounds” citim că muzica sa este chiar una a secolului 21: deschisă, fluidă, neântrerupt în evoluție; un sunet de jazz care prinde cu adevărat viață acolo unde se ciocnesc lumile muzicale: acustic și electric, balans și ambiental, analog și digital, accesibil și experimental.

Închei cu cîteva cuvinte ale lui Jeff Ballard însuși: „singura direcție (...) pe care le-am impus-o interpreților din acest grup este o libertate totală de a cânta (sau nu) orice vor ei, în orice moment. Libertatea totală a fost singura restricție. (...) Muzica și felul cum am cântat-o au venit din momentul trăit de noi toți împreună, în diverse locuri, întotdeauna”.

Noi ascultăm acum piesa „The Man’s Gone” cu precizarea că varianta pentru internet a acestui articol conține o secvență video în care Jeff Ballard vorbește despre cum a realizat cu trupa sa albumul „Fairgrounds”, care va fi lansat în ianuarie 2019.

Căutați deci Dicționarul de sunete rare la EuropaLiberă.org.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG