Linkuri accesibilitate

Vinicio Capossela


Detali de pe coperta albumului Camera a Sud, Vinicio Capossela,1992.
Detali de pe coperta albumului Camera a Sud, Vinicio Capossela,1992.

„Populate de sirene și ciclopi, de balene albe și de marinari, aceste cântece rezonează cu (...) anxietățile, fricile, bucuriile noastre,”

Vinicio Capossela
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:13:34 0:00

„Compozitor vizionar care învîrte fantezii enigmatice despre America mahalalelor și Italia mitologică deopotrivă, într-un curajos și elegant stil de jazz cabaret” - „The New York Times”.

„O încrucișare mistică între Tom Waits și John Cleese” - „The New Yorker”.

„Cel mai mare secret al Italiei” - „Sunday Times”

„Unul din cei mai inteligenți și excentrici muzicieni din Italia” - „The New York Times”.

„Cel mai misterios călător muzical al Italiei” - „Mojo”

Aceste citate din mai multe publicații de limbă engleză, doamnelor și domnilor, se referă la cântărețul, compozitorul, poetul, romancierul, artistul de circ și actorul de teatru italian Vinicio Capossela.

Muzica acestui „comediant fantasmagoric”, cum scrie pe pagina lui de internet, e un curios amestec de povești, sunete, culturi, tradiții folclorice italienești, blues (așa cum l-a cântat la începutul carierei sale Tom Waits, de care Capossela spune ca fost profund influențat de în tinerețe) tango, klezmer, jazz, cabaret și rebetiko, muzica aceea urbană grecească a claselor de jos, și bine înțeles fanfare din Balcani și muzică țignească.

Pe lîngă asta, textele lui sînt impregnate cu referințe la literatura universală, începînd de la Biblie, Homer, Dante și Coleridge, ajungînd pînă la Melville, Conrad, și la Céline.

Dar „clasicii literaturii dobândesc o viață nouă în cântecele lui Capossela: populate de sirene și ciclopi, de balene albe și de marinari, aceste cîntece rezonează cu cele mai profunde corzi ale sensibilițății noastre contemporane, rezonează cu anxietățile, fricile, bucuriile noastre”, cum scrie într-o prezentare pe pagina de internet a facultății de arte de la Universitatea din Leeds.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG