După ce a stat vreme îndelungată pe marile sau micile scene de concert ale lumii, la festivaluri, în baruri, cluburi, sau în studiourile de înregistrări, și menit, în nenumăratele sale forme estetice, doar ascultării (publicul fiind îndeobște așezat pe scaune), jazz-ul recucerește un teritoriu pierdut - cred că mai mult părăsit, de fapt - acum multe decenii: sala, clubul de dans.
„Tocmai i-am întîlnit pe acești oameni minunați”, spune McCraven la începutul piesei ce deschide albumul său „Where We Came From (ChicagoxLondon Mixtape)”, referindu-se la cîțiva din cei mai buni muzicieni britanici de jazz ai momentului pe care i-a invitat să i se alăture pe scenă la Londra: Theon Cross (tubă), Joe Amon-Jones (claviaturi), Nubya Garcia (saxofon), Kamaal Williams (claviaturi) și Soweto Kinch (saxofon, voce).
În octombrie 2017, Makaya McCraven a călătorit la Londra ca să înregistreze materialul pentru noul lui disc „Universal Beings”. În afara sesiunilor de studio, în timpul celor trei zile cît a stat în capitala britanică, bateristul american a cântat două seri la rînd cu muzicienii britanici amintiți mai sus în cadrul unui eveniment numit ChicagoxLondon, organizat de casa de discuri International Anthem într-o sală de dans ale unuia din cele mai faimoase cluburi de jazz de la Londra, Total Refreshment Center (prescurtat TRC).
În a treia zi, TRC a invitat cinci producători locali la un al doilea eveniment, numit „Fresh Roasted: Live Beat-Making & Battle” , în care ei au remixat live înregistrările lui McCraven și ale muzicienilor britanici din serile precedente.
Apoi McCraven a luat toate remix-urile și înregistrările brute, le-a editat și a recompus muzica în două suite continue pentru ceea ce acum se numește „Where We Came For (ChicagoxLondon Mixtape)”.
Varianta pentru internet a acestui articol conține o secvență video în care Makaya McCraven explică de ce și cum a făcut toate astea.
Căutați deci Dicționarul de sunete rare la EuropaLiberă.org.