Linkuri accesibilitate

Vula Viel (VIDEO)


Xilofonul din lemn, jazzul și muzica electronică minimalistă.

Vula Viel
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:07:24 0:00

Vula Viel este un grup de jazz de la Londra, a cărui muzică are la bază sunetul instrumentului numit gyl, xilofonul din lemn folosit în Africa de vest, un sunet căruia i s-au adăugat elemente de muzică electronică și minimalistă.

Trupa a fost înființată de Bex Burch, din Yorkshire, care a studiat percuația la Guildhall School of Music and Drama, unde a fost introdusă în domeniul muzicii minimaliste de către Steve Reich, care e, împreună cu Phillip Glass, unul din pionierii acestei muzici.

Bex Burch a petrecut apoi trei ani cu tribul Dagaaba din regiunea de vest a Ghanei, unde a fost ucenica unui meșter de xilofoane din lemn care a învățat-o și muzica acestui instrument.

Revenită la Londra, Bex Burch a înființat grupul Vula Viel, un nume de calificare, dacă-l putem numi așa, care i-a fost dat în Africa la terminarea uceniciei, și care în limba dagaare a tribului Dagaaba înseamnă „bun e bun”.

Primul album Vula Viel se cheamă chiar așa „Good is Good”, și la lnsarea lui în 2015 a fost întîmpinat a avut cronici entuziaste în „The Guardian”, „Financial Times”, „Songlines”, și „Jazzwise”.

În aprilie 2016, Vula Viel a concertat împreună cu Iggy Pop la BBC, iar Iggy Pop spune că muzica acestui grup e frumoasă de, citez „să dansezi pe ea, să faci dragoste pe ea, s-o consumi, s-o asculți, să te uiți la nori cu ea!”

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (n. 1959 la Cluj), ziarist, corespondent la Biroul din București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG