Linkuri accesibilitate

King Gizzard & The Lizard Wizard


Detaliu de pe coperta albumului I'm I Your ind Fuzz, King Gizzard & The Lizard Wizard, 2014.

S-au „înșurubat” temeinic în marea industrie a entertainment-ului australian; această înșurubare e însă cumva alternativă.

King Gizzard & The Lizard Wizard
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:38 0:00

Pentru o trupă înființată în 2010, 13 albume (dintre care cinci într-un singur an, 2017!), e un număr care ar trebui probabil să ne îngrijoreze, dacă e să-i credem pe aceia care susțin că o cantitate excesivă dăunează deseori calității.

S-a mai întîmplat însă în trecut ca un număr mare de albume ale aceluiași artist să nu însemne deloc o diluare a creației lui, e faimos exemplul lui Frank Zappa, care pînă să moară în 1993 a lansat peste 50 de albume.

E apoi formula componistică cumva ieșită din comun: octet, adică opt oameni, dintre care trei sînt ghitariști.

King Gizzard & The Lizard Wizard, doamnelor și domnilor, e o trupă de rock alternativ din Melbourne, Australia, înființată de niște băieți care la început cântau numai ca să se distreze în timpul liber, pînă când a venit cineva și i-a chemat să urce pe o scenă la un spectacol, și după asta a urmat acea cascadă de albume, care nu este însă dublată deloc de o lipsă de calitate. Dimpotrivă.

Rock alternativ e însă poate o descriere înșelătoare, dacă prin alternativ înțelegem numai acel tip de rock promovat îndeobște de case de discuri independente, de mici dimensiuni - nu e cazul aici.

King Gizzard & The Lizard Wizard s-au „înșurubat” temeinic în marea industrie a entertainment-ului australian, au și cîteva premii prestigioase ale acestei industrii; această înșurubare e însă ea însăși cumva alternativă.

Ce altceva putem înțelege din faptul că al 12-lea album de studio al trupei, „Polygondwanaland”, lansat în noiembrie 2017, a fost dat cum ar veni la liber caselor independente de discuri, pe care King Gizzard & The Lizard Wizard le-a încurajat să-l distribuie în propriile lor tiraje, într-o declarație în care se spune, citez: „e gratis. Gratis, ca în gratis. Gratis la descărcat, și - dacă vreți - la făcut copii. Faceți benzi, faceți CD-uri, faceți discuri... Ați vrut să vă faceți propria casă de discuri? Acum e timpul! Angajați-vă prietenii, dați la presă viniluri, împachetați-le în cutii. Acest album nu al nostru. E al vostru, vă aparține. Dați-i drumul, distribuiți-l și bucurați-vă!”, am încheiat citatul.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (n. 1959 la Cluj), ziarist, corespondent la Biroul din București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG