Linkuri accesibilitate

Oz Noy


Coperta albumului Who Gives a Funk, Oz Noy, 2015.
Coperta albumului Who Gives a Funk, Oz Noy, 2015.

„It’s jazz. It just doesn’t sound like it”

Oz Noy
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:08:46 0:00

Oz Noy e un ghitarist născut în 1973 în Israel, care și-a început cariera profesională la 13 ani cu jazz, funk, rock, blues și rythm & blues.

La 16 ani cânta deja cu cei mai importanți muzicieni și artiști isaelieni.

La 24 de ani era unul din cei mai căutați ghitariști de studio din țara sa natală.

În 1996 s-a mutat la New York, unde a avut un impact considerabil asupra scenei locale și internaționale, cu stilul său (calificat de unii drept „intoxicant”) care a rupt toate regulile muzicii instrumentale de ghitară, în special prin aceea că s-a concentrat exclusiv pe ceea ce în limba engleză se numește groove.

Groove e șanțul discurilor de vinil pe care alunecă acul pick-upului, dar e și un termen folosit entru a desemna ritmul acela infecțios, intoxicant, ce te face să te bîțîi instantaneu când îl auzi, asociat îndeobște cu muzica funk.

În 2015, Oz Noy a lansat un album, „Who Gives a Funk”, al cărui titlu e un joc de cuvinte ce folosește o expresie colocvială - cui îi pasă? - pentru a formula o afirmație: cine dă un funk.

Funk, adică acel gen de muzică esenațialmente american foarte ritmat, care navighează deseori între jazz, soul, ba chiar și hip hop.

„It’s jazz. It just doesn’t sound like it”, adică e jazz, doar că nu sună ca el, cum spune chiar Oz Noy descriind ce anume cântă.

And yes, Oz Noy really gives a funk.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG