Linkuri accesibilitate

Palm, expertul în umbre


Detaliu de pe afișul unui concert Palm la Moth Club, 25 octombrie 2018
Detaliu de pe afișul unui concert Palm la Moth Club, 25 octombrie 2018

Ascultarea seamănă mult cu a încerca să înțelegi cearta unor oameni într-o limbă pe care nu o cunoști.

Palm, expertul în umbre
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:02 0:00

Palm este un grup american de rock experimental înființat la Philadelphia în 2012 de ghitariștii Eve Alpert și Kasra Kurt, împreună cu basistul Gerasimos Livitsanos și bateristul Hugo Stanley, de la universitatea americană privată de arte Bard College din New York.

Rock experimental, în varianta sa de art-rock, cum e numită muzica acestor oameni în cronicile entuziaste scrise de „New York Times”, Pitchfork și National Public Radio (NPR) despre albumul lor „Shadow Expert”, lansat în 2017.

O sintaxă [muzicală] dezorganizată, care face ca ascultarea să semene mult cu a încerca să înțelegi cearta unor oameni într-o limbă pe care nu o cunoști - cu siguranță există o logică acolo, dar este imposibil de aflat care anume, e de părere Matt Grossinger de la Pitchfork.

Asta e posibil să însemne a deconstrui și a reconstrui, cum spun într-un email către National Public Radio (NPR) chiar membrii trupei, care afirmă că pentru ei scrierea de cântece e un exercițiu de organizare, la fel de mult cît e și un proces creativ.

Piesa „Walkie Talkie”, mai spun ei, a fost scrisă în acest fel, cu texte alcătuite din cuvinte tăiate din ziare, un alt mijloc creativ de a organiza, explică ei.

Marissa Lorusso de la NPR spune că „Walkie Talkie” e o colecție densă de idei care-ți lasă puțin spațiu ca să-ți aduni gândurile, și pînă ajungi să ți le aduni, trupa le-a reconfigurat deja pentru tine.

Probabil că exact asta ar face și un expert în umbre, un shadow expert, adaug eu.

Noi ascultăm acum piesa „Walkie Talkie”, care deschide albumul „Shadow Expert”, cu precizarea că în varianta pentru internet a acestui articol ea va fi urmată de „Two Toes”. Tot acolo veți găsi o secvență video realizată de Palm pentru Audiotree.tv.

Căutați deci Dicționarul de sunete rare la EuropaLiberă.org

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG