Trimisul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, care se află în Balcani în cadrul unui efort diplomatic de detensionare a tensiunilor din regiune, a subliniat într-un interviu acordat RFE/RL importanța creării unei asociații a municipalităților cu locuitori majoritar sârbi ca un pas înainte necesar pentru regiune.
Escobar a declarat pentru RFE/RL pe 13 decembrie că această asociație este cel mai important lucru pe care Washingtonul dorește să îl vadă și a declarat că SUA vor ajuta guvernul kosovar să o organizeze și să o pună în aplicare.
„Este o obligație pentru Serbia, este o obligație pentru Kosovo, este o obligație pentru UE, care a ajutat la negocierea acesteia”, a declarat el pentru Serviciul Balcanic al RFE/RL din Pristina. „Și, din moment ce susținem dialogul, este și angajamentul nostru”.
Asociația municipalităților sârbe a fost convenită în cadrul Acordului de la Bruxelles din 2013 privind normalizarea relațiilor, dar nu a ajuns niciodată să se materializeze din punct de vedere oficial.
Escobar a adăugat că, în opinia sa, activitatea de formare a asociației ar trebui să înceapă imediat, iar procesul trebuie să includă guvernul din Kosovo. „Dacă nu, putem extinde această discuție la parteneri alternativi, la societatea civilă, la grupurile de tineri, la comunitatea de afaceri, putem dialoga cu toți cei care doresc să vadă Serbia și Kosovo ieșind din acest ciclu de instabilitate”, a spus el.
Escobar a purtat discuții pe 12 decembrie în capitala Kosovo cu președintele kosovar Vjosa Osmani și cu prim-ministrul Albin Kurti pentru a căuta modalități de reducere a tensiunilor din regiune. Kurti a sugerat că municipalitățile nu pot fi organizate după principii etnice.
Etnicii sârbi din nordul Kosovo, care și-au părăsit locurile de muncă luna trecută din cauza planurilor recente ale guvernului de a aplica un program de conversie a plăcuțelor de înmatriculare, au declarat că se vor întoarce la muncă doar dacă se va forma asociația.
Escobar a mai precizat în interviu că Statele Unite se opun „categoric” revenirii trupelor sârbe în Kosovo și a menționat că Pristina are garanții ferme de securitate din partea SUA prin participarea sa la KFOR, forța internațională de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo.
Președintele sârb Aleksandar Vučić declarase la începutul acestei săptămâni că intenționează să solicite întoarcerea trupelor sârbe în Kosovo. Escobar a afirmat că nu se așteaptă ca Belgradul să facă o incursiune armată și a repetat că Kosovo are garanții de securitate din partea SUA.
Vizita lui Escobar la Pristina are loc după protestele din 12 decembrie, declanșate de arestarea cu două zile mai devreme a ofițerului de poliție de etnie sârbă Dejan Pantic, unul dintre sârbii care și-au dat demisia în masă din cadrul forțelor de poliție luna trecută, din cauza programului de eliminare treptată a vechilor plăcuțe de înmatriculare sârbești.
Plăcuțele de înmatriculare sunt considerate ilegale de către guvernul kosovar, dar acesta le-a tolerat până acum în patru municipalități nordice cu majoritate sârbă.
Violențele au izbucnit în noaptea de 10 spre 11 decembrie, după ce au fost ridicate baricade în semn de solidaritate cu Pantic, care a fost acuzat de terorism intern pentru că a atacat instituții de stat, birourile comisiei electorale, precum și ofițeri de poliție și funcționari electorali din nordul Kosovo.
Escobar a declarat că baricadele ar trebui să fie îndepărtate de către cei care le-au ridicat. În același timp, el cere ca guvernul din Kosovo să găsească modalități de a soluționa nemulțumirile comunității sârbe din nord.
„Realitatea este că trebuie ca toată lumea să contribuie la proces și ca toată lumea să contribuie la rezolvarea crizei actuale”, a spus el. „Iar dincolo de criză, trebuie să începem să ne gândim la un cadru mai durabil în care comunitățile din această țară să poată coopera.”