Linkuri accesibilitate

Trump și dilema republicanilor din Congres


Liderul majorității republicane din Senatul american, Mitch McConnell , Washington, martie 2020.

Actualul Congres american se pregătea de vacanță dar președintele Trump îl ține activ, cel puțin încă câteva zile.

Camera Reprezentanților și Senatul au aprobat recent un pachet legislativ de ajutor economic, pe fondul pandemiei de COVID-19, care include și un ajutor de 600 de dolari pentru fiecare american care câștigă sub 75.000 de dolari pe an. Președintele Donald Trump a lăsat să se înțeleagă inițial că nu va semna legea, dacă suma nu este ridicată la 2.000 de dolari de persoană, dar în cele din urmă a semnat-o.

Democrații din Camera Reprezentanților însă au profitat de inițiativa prezidențiala și au adoptat, cu ceva sprijin republican, un alt proiect care prevede suplimentarea ajutorului până la 2.000 de dolari, cât ceruse Trump.

Acum, proiectul democrat ar trebui votat în Senat. Liderul republican al acestei camere, Mitch McConnell nici nu ar vrea să-l supună votului, pentru că majoritatea membrilor republicani se opun acestei sume. Pe de altă parte, le-ar dăuna politic să voteze împotriva intereselor populației.

Într-o situație delicată au fost puși și cei doi senatori republicani din Georgia, care au alegeri la 6 ianuarie, și care s-ar vedea nevoiți să sprijine suplimentarea ajutorului, ca să nu pară că neglijează nevoile oamenilor.

Republicanii în general consideră că suma de 2.000 de dolari ar adăuga mult prea mult la datoria Statelor Unite. Prin propunerea sa – care fie a fost un reflex populist, fie o pedeapsă pentru conducerea republicană care nu-i sprijină încercarea de a răsturna rezultatul prezidențialelor – Trump îl pune pe McConnell într-o situație delicată, înainte de scrutinul din Georgia, care va decide cine controlează Senatul în următorii doi ani.

Paralel cu acest proces președintele a respins prin veto un alt proiect de lege care finanțează apărarea. În Camera Reprezentanților , deputați democrați și republicani s-au aliat și au anulat deja prin vot acest veto, fapt unic de când Trump a ajuns șeful statului.

Senatorul democrat Bernie Sanders a avertizat însă că nu va permite un vot similar în Senat cu privire la bugetul apărării, dacă McConnell nu permite un vot cu privire la ajutorul economic majorat.

Este evident că democrații încearcă să profite de ceea ce percep a fi o eroare a lui Donald Trump, încercând să antagonizeze facțiuni din interiorul Partidului Republican.

„În afara cazului în care republicanii vor să se sinucidă dar și pentru că este corect așa, trebuie să aprobe de îndată ajutorul de 2.000 de dolari de persoană” a insistat președintele Trump pe Twitter.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG