Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a amenințat să „devasteze economic Turcia” dacă atacă forțele kurzilor din Siria după retragerea trupelor americane. Într-o postare pe Twitter, Trump a cerut și kurzilor să nu provoace Turcia. Ankara îi consideră teroriști pe combatanții kurzi aliați cu Statele Unite în lupta contra grupării militante Statul Islamic din Siria și a spus de mai multe ori că plănuiește să-i atace. Un purtător de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a spus la rândul său că Turcia așteaptă din partea Statelor Unite „onorarea parteneriatului strategic” între cele două aliate din NATO și nu dorește ca relația Washington-ul să fie „umbrită de propaganda teroristă”.
Președintele american Donald Trump a avertizat duminică seara Turcia, pe Twitter, că Statele Unite o vor „devasta economic” dacă Ankara va ataca forțele kurde sprijinite de SUA în Siria.
La asta, Turcia a răspuns luni că este conștientă că amenințările președintelui Trump sunt legate de dificultățile sale interne, pe scena politică de acasă. Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Çavuşoğlu, a insistat că nimic, între aliați, nu poate fi rezolvat prin amenințări pe Twitter, cum face Donald Trump.
Turcia a avertizat în permanență că va ataca aliații kurzi ai Statele Unite care luptă, în același timp, în Siria împotriva militanților Statului Islamic (Daesh). Ankara îi consideră teroriști pe kurzii din Siria, pentru legăturile presupuse ale acestora cu insurgenții kurzi din Turcia (PKK).
Într-un tweet, duminică13 ianuarie, Trump a cerut de asemenea kurzilor să nu „provoace Turcia”.
Trump a anunțat recent, cu totul pe neașteptate, că Statele Unite vor începe retragerea trupele din Siria, lucru care, după el, „ar fi trebuit să se întâmple de mult”. Oficiali ai Pentagonului au anunțat deja că au început să retragă o parte din livrările în curs de echipament militar.
Statele Unite mențin aproximativ 2.000 de militari, forțe speciale, în Siria, iar retragerea lor totală pare acum iminentă, ceea ce ar lăsa Rusia singură împotmolită în conflict, cu Turcia și Iranul așteptând, pe margine, eșecul, de pe poziții opuse.
Scriind pe Twitter pe 14 ianuarie, un purtător de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, a spus că Turcia se așteaptă ca Statele Unite „să-și onoreze parteneriatul strategic” și că nu vor ca Statele Unite "să fie păcălite de propaganda teroristă".
Decizia lui Trump de a părăsi Siria i-a șocat pe aliații SUA...
Ibrahim Kalin a insistat că „nu există nicio diferență” între militanții Daesh, kurzii din Turcia din Partidul Muncitorilor din Kurdistan interzis (PKK), Partidul Uniunii Democrate din Kurdistan (PYD), sprijinit de SUA, și militanții kurzi sprijiniți de SUA împărțiți în așa-numitele unități de protecție a populației (YPG). „Vom continua să luptăm împotriva tuturor acestora”, a spus Kalin.
Decizia lui Trump de a părăsi Siria i-a șocat pe aliații SUA și în primul rând pe kurzii din Siria, care se regăsesc acum fără nici un sprijin pe termen lung și care, în mod paradoxal, ar putea fi tentați să se întoarcă, pentru ajutor, spre regimul de la Damasc al lui Assad, sau chiar spre Iran.
De asemenea, decizia lui Trump de a părăsi Siria a dus și la demisia Secretarului Apărării, Jim Mattis, și a atras critici în Congres, chiar din partea unor republicani.