Linkuri accesibilitate

Trump câștigă Alaska, în Georgia voturile vor fi renumărate manual


Manifestație a suporterilor președintelui Donald Trump după ce s-a anunțat, pe 7 noiembrie, victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale 2020.
Manifestație a suporterilor președintelui Donald Trump după ce s-a anunțat, pe 7 noiembrie, victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale 2020.

În Statele Unite continuă numărarea voturilor exprimate în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, alegeri la care, din cauza pandemiei de coronavirus, un număr record de americani a votat anticipat, în persoană sau prin corespondență.

În Georgia, unul dintre statele americane în care cursa prezidențială a fost extrem de strânsă, va avea loc o renumărare manuală a tuturor voturilor. Renumărarea este automată, cerut de legislația electorală locală, pentru că democratul Joe Biden, a câștigat alegerile în Georgia la o diferență de sub 0,5%, și anume 14.111 de voturi. Anunțul a fost făcut de Brad Raffensperger, secretarul de stat al Georgiei, stat republican.

Raffensperger a mai spus că va investiga toate acuzațiile de fraudă electorală, deși nu a semnalat că ar exista dovezi despre nereguli pe scară largă.

Miercuri s-a anunțat că președintele Donald Trump a câștigat alegerile în statul Alaska, ceea ce-i aduce totalul numărului de electori la 217 – mult în spatele învingătorului, democratul Joe Biden, care în acest moment are 279 de electori. Mai sunt așteptate rezultatele în Arizona și Carolina de Nord, unde conduce președintele Trump. Chiar dacă după renumărare Biden ar pierde Georgia, acest lucru nu va periclita victoria sa. Tradițional, renumărările nu au dus la răsturnarea rezultatelor inițiale.

Sistemul electoral în SUA
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:54 0:00

Președintele american nu este ales direct, prin vot popular, la nivel național, ci la nivelul fiecărui stat în parte, respectând caracterul federal al Statelor Unite. Fiecare stat are un număr de electori, în raport cu populați iar pentru a câștiga alegerile este nevoie de cel puțin 270 de voturi în Colegiul Electoral.

XS
SM
MD
LG