Linkuri accesibilitate

Compromisul lui Trump


Președintele american a făcut un compromis cu democraţii din Congres, primul din mandatul său. Înseamnă asta o modificare de strategie?

Inceputul administratiei Trump in Statele Unite nu a fost unul bun. Nici pe plan legislativ, realizarile fiind minime, dar nici pe plan personal, tinind cont de faptul ca presedintele american isi doreste sa fie agreat si sondajele de opinie nu-l pot satisface.

Saptamina trecuta, dupa ce cooperarea sa cu propriul partid a inregistrat esecuri repetate, Trump a decis sa se alieze cu liderii democrati Nancy Pelosi si Chuck Schumer si sa se bazeze pe votul opozitiei pentru a adopta legi care ofera ajutoarele pentru uraganul Harbey si prelungesc finantarea guvernului federal cu inca trei luni.

Surse de la Casa Alba sustin ca presedintele a luat decizia, pentru ca a crezut ca este una populara. Si probabil este populara pentru ca atit la dreapta, cit si la stinga spectrului politic american deranjeaza blocajele de la Washington, incapacitatea de a se lua decizii. In acest context, consilieri ai lui Trump il sfatuiesc sa faca ceea ce si presedintele Clinton a facut si anume sa se pozitioneze acolo unde exista sprijin popular.

Dar hotarirea ar putea ascunde si o strategie de negociere cu republicanii, ea aratind ce se poate intimpla daca ei continua sa fie dezbinati si sa pericliteze proiecte legislative pe care seful executivului le doreste. Riscul pentru republicani este ca Trump ar putea continua sa faca aliante ad-hoc, acuzindu-i pe liderii propriului partid ca-i zadarnicesc agenda.

Prin gestul sau, Donald Trump creaza si premiza de a-si putea atrage sprijin democrat pentru anumite programe, putindu-i lasa pe republicani in offside, in perspectiva alegerilor pentru Congres din 2018. Acum partidul de guvernamint stie ce risca daca nu-l sprijina pe presedinte.

XS
SM
MD
LG