Linkuri accesibilitate

Trump critică NATO înainte de summitul de la Bruxelles


Soldaţi americani la o ceremonie la graniţa polono-germană în localitatea Olszyna, 12 ianuarie 2017

În plus, SUA se pregătesc să retragă trupele din Germania, cel mai mare contigent de forţe SUA din Europa, circa 35.000 de oameni.

Cu puține zile rămase înainte de reuniunea la vârf anuală a NATO care se va ține la Bruxelles pe 11 - 12 iulie, președintele american Donald Trump le-a scris liderilor mai multor țări aliate din NATO, printre care Belgia, Canada, Germania și Norvegia, reproșându-le că nu cheltuiesc mai mult pentru apărare.

Ajunse în presă, scrisorile sunt formulate pe un ton dur, chiar nediplomatic, și insistă pe faptul, repetat de Trump de câte ori se ivește ocazia, că aliații din NATO nu și-ar fi respectat obligațiile de securitate împărtășite de alianța militară.

Trump a criticat în repetate rânduri membrii NATO care cheltuiesc mai puțin decât 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare.

Întâlnirea la vârf NATO de la Bruxelles va fi urmată de un summit între Trump și președintele rus Vladimir Putin, la Helsinki, pe 16 iulie.

În scrisoarea sa adresată cancelarului german Angela Merkel, Trump a scris că Statele Unite „continuă să dedice resurse uriașe pentru apărarea Europei în momentul în care economia continentului, inclusiv cea a Germaniei, se descurcă bine, iar provocările în domeniul securității abundă”.

Limbajul e similar cu cel adoptat de Trump în scrisori către liderii altor aliați NATO, inclusiv prim-miniștrii Canadei, Norvegiei și Belgiei.

Cele opt țări cărora Trump le-a scris sunt Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Luxemburg, Norvegia și Olanda.

Simultan cu toate aceste tensiuni transatlantice inedite, SUA se pregătesc să retragă trupele din Germania, cel mai mare contigent de forţe SUA din Europa, circa 35.000 de oameni.

Trump a abordat această chestiune într-o şedinţă la Casa Albă, ocazie cu care preşedintele SUA s-a declarat „şocat” de numărul mare de trupe americane staţionate în Germania, cel mai mare contigent de forţe SUA din Europa.

Summitul NATO de la Bruxelles este așteptat cu îngrijorare, nimeni neputând să prevadă care va fi atitudinea președintelui SUA vizavi de alianța militară care a garantat securitatea Occidentului de la al Doilea Război Mondial încoace...

Oficialii europeni au anunțat că ştiu de evaluarea făcută de partea americană şi încearcă să stabilească dacă aceasta reflectă intenţiile lui Trump ori este doar o tactică de negociere înainte de summitul NATO din 11-12 iulie de la Bruxelles.

Trump a criticat în repetate rânduri aliaţii NATO din Europa, în special Germania, în legătură cu faptul că nu îndeplinesc ţinta NATO privind cheltuielile pentru apărare, care este de 2% din PIB.

Trump a lansat repetate acuzaţii privind contribuţiile proporţionale la bugetul Alianţei Nord-Atlantice, remarcând că există multe ţări care datorează „sume vaste” la bugetul NATO. „Aceste naţiuni trebuie să plătească ceea ce datorează”, a insistat Trump.

Germania e una din țările care nu au atins încă nivelul unui buget al apărării de 2% din PIB, iar guvernul Merkel a semnalat în mai multe rânduri că acest cuantum nu va fi atins curând. Angela Merkel a spus doar că Germania nu va putea să-și îndeplinească obligațiile cerute de NATO până după anul 2024.

Summitul NATO de la Bruxelles este astfel așteptat cu îngrijorare, nimeni neputând să prevadă care va fi atitudinea președintelui SUA vizavi de alianța militară care a garantat securitatea Occidentului de la al Doilea Război Mondial încoace.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG