La Natiunile Unite, presedintele Trump a repetat ca America va pune intotdeauna propriile interese in prim plan, considerind suveranitatea mai presus de globalizare. Cum a reactionat asistenta la aceste idei? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.
Atunci cind presedintele Trump a repetat un pasaj, care a devenit obisnuit la mitingurile electorale si anume ca administratia sa are mai mari realizari, in primii doi ani, decit cele anterioare, asistenta de la Natiunile Unite a ris. Presedintele facut bine fata situatiei, obtinind chiar citeva aplauze cind a replicat, zimbind: „Nu m-am asteptat la o astfel de reactie, e ok”. Dar schimbul de replici si reactii amuzante s-a oprit aici.
In cea de-a doua sa alocutiune de la Natiunile Unite, Donald Trump a reafirmat principiul director al politicii sale externe - „prioritate America”. El a indemnat celelalte tari sa-si urmeze calea unica, spunind ca asta va duce, in cele din urma, la o noua ordine mondiala mai coerenta. „Respingem ideologia globalismului si imbratisam doctrina patriotismului, in toata lumea”, a spus Trump, continuind: „Natiunile responsabile trebuie sa se apere impotriva amenintarilor la adresa suveranitatii”, fara sa faca insa vreo referire in discurs la incalcarea suveranitatii Ucrainei de catre Rusia sau la incercarile Moscovei de a atenta la suveranitatea Americii, prin amestecul in procesul electoral.
Trump a mai aratat ca Statele Unite nu vor tolera comportamentul anumitor tari, mentionind in principal Iranul.
Inainte de alocutiunea presedintelui insa, citeva tari – Marea Britanie, Franta, Germania, Rusia si China – au cazut de acord sa creeze un fond comun care sa compenseze firme supuse sanctiunilor americane, daca intretin relatii economice cu Iranul.
Spre deosebire de anul trecut, cind liderul nord-corean era denumit ironic „omul racheta”, Trump i-a multumit pentru curaj, vorbind despre convorbirile menite sa puna capat pericolului nuclear.
In legatura cu ajutorul pentru strainatate, presedintele a spus ca America va ajuta doar pe cei care o respecta si care-i sint prieteni. El a criticat Organizatia Tarilor Producatoare de Petrol pentru ca intretine preturi ridicate. A exprimat neincredere in institutii internationale si in reglementarile comerciale globale, spunind ca Statele Unite nu vor mai permite sa se profite de pe urma lor.
Despre Rusia – foarte putin, cu exceptia referirilor la faptul ca proiecte de conducte vor face „Germania total dependenta de energia rusa”. Trump a spus, aceasta fiind o nota dominanta a discursului: „Onorez dreptul fiecarei tari de a-si urma propriile obiceiuri, credinte si traditii. Statele Unite nu va vor spune cum sa traiti, cum sa lucrati, sau cum sa va rugati. Va cerem in schimb doar sa ne onorati suveranitatea” - declaratii ale presedintelui american, de la tribuna Natiunilor Unite.