Linkuri accesibilitate

Trump va avertiza asupra „crizei de la frontieră”


Zid la granița Statelor Unite cu Mexic
Zid la granița Statelor Unite cu Mexic

Președintele Donald Trump își va avertiza marți seară compatrioții că la frontiera Statelor Unite cu Mexicul ar exista o „criză” care face absolut necesară construcția unui zid.

Remarcile lui Trump, ce vor fi transmise la TV începând de la ora locală 21 (miercuri la ora 4, ora Europei de est), reprezintă o nouă încercare a președintelui de a convinge democrații să aprobe finanțarea construcției zidului despre care el spune că ar fi necesar ca să reducă intrările de imigranți ilegali și droguri în țară.

Confruntarea dintre Trump și democrați pe tema zidului a dus la blocarea finanțării multor instituții guvernamentale, într-un „shutdown” care dura marți de 18 zile.

Anunțul principalelor canale de televiziune americane că vor transmite în direct alocuțiunea lui Trump a fost urmat de o declarație a democraților că vor să le fie dat de îndată dreptul la replică. Democrații consideră proiectul lui Trump, care a promis zidul încă din campanie, drept unul costisitor și imoral. „Acum că posturile de televiziune au decis să transmită alocuțiunea președintelui, care (...) ar putea fi plină de răutăți și dezinformare, democrații trebuie să capete de îndată timp de antenă egal”, se spune într-o declarație comună a spicherului Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și liderul democraților din Senat, Chuck Schumer.

CNN a răspuns de îndată că va satisface cererea democraților.

Alocuțiunea lui Trump va fi rostită în Biroul Oval de la Casa Albă și va fi urmată joi de o vizită a președintelui la granița sudică pentru a sublinia încă și mai mult necesitatea ridicării zidului. Într-o scurtă declarație pe Twitter, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, Sarah Huckabee Sanders, a spus că președintele se va întâlni personal „cu oamenii din prima linie a acestei crize de securitate națională și umanitare”.

Marți dimineață, vicepreședintele american Mike Pence a făcut turul televiziunilor naționale, spunând că Donald Trump le va explica americanilor că la granița de sud a Statelor Unite ar exista „o criză umanitară și de securitate”. Pence a repetat că administrația Trump nu exclude „ocolirea” Congresului pentru a obține fondurile necesare construcției (cam 5,6 miliarde de dolari). Agențiile de presă notează însă că o asemenea opțiune implică probleme juridice, iar Trump (care le-a spus membrilor Congresului că ar putea prelungi criza finanțării guvernului cât va dori el, luni sau chiar ani de zile) a spus că deocamdată dorește să continue negocierile.

Suntem hotărâți să ne continuăm demersurile până ce democrații din Congres vor veni la masa negocierilor...

„Suntem hotărâți să ne continuăm demersurile până ce democrații din Congres vor veni la masa negocierilor, nu doar ca să punem capăt blocării finanțării instituțiilor guvernamentale, ci și ca să abordăm ceea ce este în mod indiscutabil o criză la granița noastră de sud”, a spus vicepreședintele Pence în aparițiile sale la televiziunile CBS și NBC, marți dimineață.

De partea cealaltă, democrații, care nici nu vor să audă de zid, spun că vor încerca să limiteze efectele blocării finanțării instituțiilor guvernamentale votând – cu ajutorul unor republicani sătui și ei de blocaj - legi care să permită finanțarea unor departamente guvernamentale, începând cu ministerul finanțelor, astfel ca americanii să-și poată primi înapoi banii de impozite datorați. Într-o măsură de „preîntâmpinare”, cum o numește AP, Casa Albă a anunțat însă că va asigura plata fondurilor respective printr-o „excepție” de la „shutdown”.

Blocajul finanțării „bugetarilor”, provocat de disputa asupra zidului de la granița cu Mexicul, afectează de peste două săptămâni sute de mii de angajați – iar publicul „larg” resimte criza deocamdată mai ales în parcurile naționale, dintre care unele și-au restrâns activitățile. Dar la sfârșitul săptămânii agenția guvernamentală însărcinată cu securitatea aeroportuară a anunțat că tot mai mulți angajați lipsesc de la serviciu, unii invocând motive de sănătate. Tot la sfârșitul săptămânii pasagerii au avut de așteptat mai mult decât de obicei la controale la unele aeroporturi, inclusiv LaGuardia, la New York.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG