Linkuri accesibilitate

Trump: Vicepreședintele Mike Pence refuză să invoce amendamentul 25. Urmează punere sub acuzare


Vicepreședintele american Mike Pence la ședința comună a Congresului, la care a fost confirmată victoria lui Biden în alegeri, după ce mulțimea de susținători ai președintelui Trump luase cu asalt Capitoliul, Washington, 7 ianuarie 2021.

La Washington, vicepreședintele american Mike Pence a respins cererea democraților să inițieze suspendarea din funcție a președintelui Donald Trump prin invocarea amendamentului 25 la constituție, care implică o decizie a majorității membrilor cabinetului de a-l declara pe Trump „incapabil” de a-și exercita funcția. Democrații cer înlăturarea lui Trump pentru incitarea mulțimii de suporteri, pe 6 ianuarie, de a lua cu asalt Capitoliul, atac soldat cu moartea a cinci persoane și distrugeri importante in clădirea Congresului american.

Într-o scrisoare adresată peședintei democrate a Camerei Reprezentanților, Pence afirmă că nu crede că „aceasta acțiune este în interesul țării sau conformă Constituției”. „Fac apel la fiecare membru al Congresului” mai scrie Pence, „să evite orice acțiuni care ar inflama sau polariza și mai mult societatea în acest moment” se mai arată în scrisoarea vicepreședintelui. În aceste condiții, majoritatea democrată din Camera Reprezentanților va vota miercuri punerea sub acuzare a președintelui („impeachment”) în vederea înlăturării acestui de la putere. Trump este acuzat de „incitare la revoltă/ insurecție”.

Dacă majoritatea votează pentru, procesul în sine va avea loc în Senat iar Trump va fi primul președinte american care trece de două ori prin procesul de „impeachment”.

Tot marți, președintele Donald Trump, a negat orice responsabilitate pentru violențele de săptămâna trecută. Trump a numit „vânătoare de vrăjitoare” eforturile pentru cel de-al doilea „impeachment” împotriva sa și a susținu că discursul inflamatoriu ținut pe 6 ianuarie a fost „totalmente adecvat”. Este discursul în care și-a îndemnat susținătorii să meargă la Congres, să-și exprime frustrarea față de alegerile din noiembrie care ar fi fost furate, o alegație care nu se bazează pe nici o dovadă.

Democratul Joe Biden, victorios în alegerile din noiembrie, va fi inaugurat pe 20 ianuarie într-o ceremonie care va fi foarte diferită de cele din trecut, din cauza măsurilor speciale de securitate sanitară dar și de securitate. La Washington vor fi desfășurați peste 15 mii de membri ai Gărzii Naționale pe lângă poliția locală pentru a preveni noi derapări violente ale protestelor simpatizanților lui Trump.

Între timp, șefii de stat major ai armatei americane au transmis marţi un mesaj comun militarilor din subordine în care au afirmat că revolta violentă de săptămâna trecută a reprezentat un asalt asupra procesului constituţional american şi contravine legii.

„Revolta violentă din Washington D.C. de pe 6 ianuarie 2021 a fost un asalt direct asupra Congresului SUA, a clădirii Capitoliului şi a procesului nostru constituţional", au scris cei şapte generali şi un amiral într-un memoriu intern adresat militarilor din subordine, adăugând că armata rămâne angajată în protejarea şi apărarea Constituţiei.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG