Linkuri accesibilitate

Trumpismul este mult mai apropiat de radicalismul stângist (Andrei Cornea/Dilema veche)


Revista presei românești

Jurnalista Camelia Badea, de la spotmedia.ro, prezintă pozițiile analistului de politică externă Dan Dungaciu în legătură cu mișcările geopolitice care au loc în această perioadă tulbure, marcată de apropiat schimbare de gardă de la Casa Albă. Dungaciu acordă atenție recentului acord semnat de Germania cu Rusia, pentru furnizare de vaccin Sputnik. Decizia cancelarului Angela Merkel a „zguduit” mediile politice europene, spune Dungaciu, care dorește însă să o explice. „Războiul geopolitic a început déjà”. „Federația Rusă va pune presiuni pentru a-și marca teritoriul ȘI DIN PUNCT DE VEDERE AL VACCINULUI. (…) Nemții au făcut un pas pe agenda momentului (…) transmițând un semnal de colaborare cu Federația Rusă. Un mesaj extraordinar, care, din păcate, la noi în presă a trecut aproape neobservat”. Directorul Institutului de Științe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române adaugă : „Ceea ce noi decretăm ca teme tabu aici în România – colaborarea cu Rusia, colaborarea economică cu China – din altă parte nu se văd chiar așa”. Simbolic vorbind, și România a făcut un gest de „marcare a teritoriului”, pregătind 200.000 de doze de vaccin pentru Republica Moldova. Nesurprinzător, Polonia va face același lucru pentru Ucraina. De ce au făcut nemții acord cu Rusia? Dan Dungaciu : „Pentru că viitorul se va desena în acești termeni. Viitorul se va desemna în termenii unui tip de cooperare pe regiunea aceasta dintre NATO și Federația Rusă, singura nedefinită strategic, repet. Se va desena un soi de angajare în proiecte comune”.

Trump și apropiații săi au pervertit grav conservatorismul autentic

Andrei Cornea polemizează elegant, dar ferm, în revista Dilema Veche, cu cei care încearcă să găsească și părțile bune ale lui Donald Trump. „Suporteri intelectuali, inclusiv din România”, spun, de pildă, că și stânga americană se face vinovată de dezordini grave, soldate cu încă șimai multe victime, anul trecut, în cadrul mișcării Black Lives Matter. Nu e deloc același lucru : acolo nu a fost vorba de instigare din partea unui șef de stat și nici nu s-a încercat o lovitură de stat. Alt argument invocat în favoarea lui Trump ar fi că n-a făcut decât să reacționeze la acțiunile oponenților săi. Or, scrie Cornea, „Nimeni, într-un stat civilizat și de drept, nu se poate disculpa pentru o crimă prin faptul că a «reacționat» la o altă crimă”. Că a făcut și lucruri bune ? Cornea nu le prea vede, dar chiar și așa, spune, și Nero a făcut unele lucruri bune, și Hitler, ba chiar și comunismul. „Trebuie spus răspicat că Trump și apropiații săi au pervertit grav conservatorismul autentic, care este un curent respectabil, moral și democratic, și l-au transformat în tot ce poate fi mai contrar și mai ostil spiritului conservator: populismul violent și revoluționar și nelegiuirea. În fapt, trumpismul este mult mai apropiat în spirit și acțiuni de radicalismul stângist, iar între Maduro, să zicem, și Trump găsim mult mai multă asemănare decât între Trump și Reagan sau Thatcher”.

Iulian Chifu prezintă laudativ pe blogurile Adevărul „analiza comparativă a principalilor indicatori economici ai statelor membre ale UE, însoțită de o formulă comparativă a crizei economice globale 2008 (…) cu criza economică determinată de pandemia din 2020 și cu lecţiile învăţate pentru România”. Analiza a fost realizată de consilierul economic al președintelui României, Cosmin Marinescu, și este, după părerea lui Iulian Chifu, „cea mai clară prezentare a politicilor economice necesare României azi şi pentru anii următori, în condiţiile unui guvern partener cu Preşedintele României”.

XS
SM
MD
LG