Linkuri accesibilitate

Trupele ruse continuă asaltul asupra orașului Bahmut. Armata ucraineană spune că au fost respinse zeci de atacuri


Un lansator de rachete multiplă ucraineană Grad trage rachete asupra pozițiilor rusești de pe linia frontului, lângă Bahmut, în regiunea Donețk.
Un lansator de rachete multiplă ucraineană Grad trage rachete asupra pozițiilor rusești de pe linia frontului, lângă Bahmut, în regiunea Donețk.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat sâmbătă, 6 mai, că trupele ruse continuă asaltul asupra orașului Bahmut, la o zi după ce șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că își va retrage luptătorii din acest oraș.

Potrivit Kievului, armata ucraineană a respins 50 de atacuri în Bahmut și în alte localități din regiunea Donețk, inclusiv Avdiivka și Mariinka.

De asemenea, Rusia a lansat șase lovituri cu drone asupra Ucrainei noaptea trecută, pe care apărarea antiaeriană ucraineană le-a distrus, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat.

Viceministra ucraineană a Apărării, Hanna Maliar, a afirmat că trupele ruse și mercenarii Wagner depun toate eforturile pentru a captura Bahmutul până pe 9 mai, când Moscova marchează Ziua Victoriei celui de-al Doilea Război Mondial.

„Pentru a realiza acest lucru, ei aduc forțe Wagner de pe alte câmpuri de luptă, care sunt înlocuite cu unități de asalt de parașutiști care luptă în prezent în direcția Bahmut”, a scris Maliar pe Telegram pe 5 mai.

Oficialul ucrainean a mai subliniat că „rușii sunt înclinați către simbolism, iar mitul lor cheie istoric este 9 mai”.

Te-ar putea interesa și: Zeci de țări își reafirmă opoziția față de participarea sportivilor ruși și belaruși ca neutri

Într-o înregistrare video, postată pe 5 mai, Evgheni Prigojin a amenințat că va retrage forțele Wagner din Bahmut până pe 10 mai, a doua zi după evenimentele planificate de Kremlin pentru Ziua Victoriei celui de-al Doilea Război Mondial. El i-a acuzat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe comandantul forțelor armate ruse din Ucraina, Valeri Gherasimov, de incompetență.

„Trebuia să-l luăm pe Bahmut până pe 9 mai, dar birocrații pseudo-militari, care știau despre asta, ne-au oprit literalmente de la muniția de artilerie”, a spus Prigojin în videoclip, în timp ce se adresa camerei de luat vedere cu un grup de soldați Wagner pe fundal.

Kremlinul a refuzat să comenteze observațiile lui Prigojin, la fel ca și Ministerul rus al Apărării. Într-o altă declarație video de pe pe 4 mai, Prigojin a fost arătat stând lângă zeci de cadavre - ceea ce el a numit „luptători Wagner proaspăt uciși”.

Traducere și adaptare de Virginia Nica.

XS
SM
MD
LG