Linkuri accesibilitate

Zelenski cere un tribunal special pentru crimele de război ale Rusiei în Ucraina


Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy ține un discurs intitulat "Nu există pace fără justiție pentru Ucraina" la Haga, la 4 mai.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy ține un discurs intitulat "Nu există pace fără justiție pentru Ucraina" la Haga, la 4 mai.

Într-un discurs rostit la Tribunalul Internațional pentru Crime de Război (CPI) de la Haga, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut crearea unei curți penale speciale.

Această instanță excepțională ar urma să judece presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina și să-l urmărească penal pe președintele rus Vladimir Putin „pentru acțiunile sale criminale”.

Zelenski a făcut aceste comentarii pe 4 mai la Haga, într-un discurs ținut la CPI, în timpul unei neașteptate călătorii în afara Ucrainei. „Cu toții vrem să vedem un Vladimir diferit aici, la Haga, cel care merită să fie sancționat pentru acțiunile sale criminale aici, în capitala dreptului internațional. Sunt sigur că acest lucru se va întâmpla atunci când vom câștiga”, a declarat Zelenski.

CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin la 17 martie, acuzându-l că e răspunzător de deportarea ilegală a copiilor din Ucraina, care constituie o crimă de război, după declanșarea invaziei pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022.

Zelenski a mai spus că tribunalul special ar trebui să aibă ca model Tribunalul de la Nürnberg, înființat de aliați la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a judeca crimele de război naziste.

Zelenski a spus după aceea, în cadrul unei conferințe de presă, că tribunalul „ar arăta că acești indivizi nu sunt intangibili” și a subliniat că invazia în sine ar trebui să fie considerată „infracțiunea principală” comisă de Moscova. De asemenea, el a mai spus în cadrul conferinței de presă că Ucraina vrea asigurări că va fi admisă în NATO după ce războiul se va încheia.

Vizita-surpriză a lui Zelenski în Olanda a avut loc pe fondul unei escaladări a atacurilor ucigașe declanșate de Rusia asupra unor obiective civile ucrainene.

Armata rusă a lansat peste noapte un alt val de atacuri cu drone în Ucraina. Cele mai multe au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană, au spus comandanții militari pe 4 mai, la o zi după ce peste 20 de civili au fost uciși de dronele Shahed de fabricație iraniană.

Apărătorii ucraineni au doborât 18 din cele 24 de drone din întreaga Ucraină, a declarat Comandamentul Forțelor Aeriene, adăugând că atacul a fost lansat din nou din două direcții - din regiunea Briansk, în vestul Rusiei, la nord, și din Marea Azov, la sud-est.

Alarmele antiaeriene au sunat târziu seara pe 4 mai la Kiev din cauza unui presupus atac cu drone, dar Forțele Aeriene ucrainene au declarat ulterior că aeronava care a provocat alarma era una dintre aeronavele sale. Drona a pierdut controlul în timpul unui zbor programat în regiunea Kievului și a fost doborâtă, se arată într-o declarație a Forțelor Aeriene.

Primarul Vitali Kliciko a afirmat că s-a auzit o explozie puternică în cartierul Solomiansk din capitala ucraineană și că a izbucnit un incendiu. El a afirmat că incidentul a fost produs probabil de o dronă. Autoritățile municipale afirmă că resturi de la o dronă au căzut peste case și că acestea ar fi provocat două incendii în cartierele Solomiansk și Pecersk. Oficialii spun că nimeni nu a fost rănit.

Toate dronele care au atacat orașul în noaptea precedentă au fost distruse, a informat administrația militară a orașului. Nu au fost înregistrate victime; cu toate acestea, resturile provenite de la dronele căzute au avariat vehicule și drumuri în unele părți ale capitalei.

Acest nou val de drone a fost lansat după atacurile letale din 3 mai, în urma cărora au murit cel puțin 25 de persoane - dintre care 23 în orașul Herson din sudul țării -după ce dronele au lovit o clădire rezidențială și zone comerciale civile.

Moscova a negat, în mod repetat, de la începutul invaziei sale neprovocate în Ucraina că atacă ținte civile, în ciuda faptului că adesea a lovit spitale, locuințe, școli și alte infrastructuri civile.

Kirby: Peskov minte

Între timp, la 4 mai, Kremlinul a acuzat Statele Unite că ar fi creierul unui presupus atac cu drone asupra Kremlinului, menit să-l ucidă pe Putin.

La 3 mai, Kremlinul a afirmat că Ucraina a încercat să lovească reședința lui Putin cu două drone despre care a spus că au fost distruse „ca urmare a acțiunii oportune a armatei și a serviciilor speciale”. „Deciziile privind astfel de atacuri nu sunt luate la Kiev, ci la Washington”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe 4 mai, fără a furniza nicio dovadă în sprijinul afirmației.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat în replică că Peskov „minte, pur și simplu” și că Statele Unite nu au încurajat și nici nu au permis Ucrainei să atace în afara granițelor sale.

Ucraina a negat orice implicare în presupusul atac, sugerând că este o înscenare a Moscovei, pentru a justifica atacurile nediscriminatorii în Ucraina, înaintea așteptatei contraofensive ucraineane.

Forțele ruse au continuat să lanseze fără succes un val de atacuri asupra orașului Bahmut, în regiunea estică Donețk, a declarat armata ucraineană în jurnalul de front al zilei de 4 mai. Principalele eforturi ale Rusiei rămân concentrate pe atacurile de pe linia frontului Bahmut-Mariinka-Avdiivka, unde se desfășoară cele mai aprige lupte și bombardamente rusești neîncetate, a declarat pe 4 mai Statul Major General al Ucrainei, adăugând că forțele sale au respins 40 de atacuri în ultimele 24 de ore .

XS
SM
MD
LG