Linkuri accesibilitate

Truss, în vizită la Sarajevo, va avertiza împotriva „împăciuirii” cu Putin


Liz Truss

Șefa diplomației britanice Liz Truss va avertiza împotriva împăciuirii președintelui rus Vladimir Putin, într-un discurs pe care îi va rosti în timpul vizitei sale în Bosnia și Herțegovina, pe 26 mai, îndemnându-și aliații și partenerii occidentali să nu facă „regrese” în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei.

„Agresiunea Rusiei nu poate fi domolită. Ea trebuie să fie întâmpinată cu forța”, va spune Truss, potrivit unor extrase din discursul său pe care urmează să-l țină în fața militarilor bosniaci la Sala Armatei din Sarajevo.

Truss se va folosi de ocazie pentru a-și îndemna din nou aliații să livreze mai multe arme Ucrainei și să impună sancțiuni specifice împotriva Moscovei, susținând că „trebuie să învățăm cu toții lecțiile istoriei” pentru a-i ține piept lui Putin, asigurându-ne că acesta pierde în Ucraina.

„Nu trebuie să permitem ca în Ucraina să se dezvolte un conflict prelungit și din ce în ce mai dureros... Trebuie să fim neobosiți în a ne asigura că Ucraina învinge prin ajutor militar și sancțiuni. Nu ne putem lua piciorul de pe accelerație acum”, va spune ea.

Șefa diplomației britanice va folosi, de asemenea, discursul pentru a reafirma angajamentul țării sale pentru pace și stabilitate în Balcanii de Vest „în fața influenței maligne a Rusiei”. Se așteaptă ca Truss să facă și un pas în această direcție, anunțând obiectivul său de a mobiliza investiții de 100 de milioane de dolari, susținute de Marea Britanie, în Balcanii de Vest, până în anul 2025, prin intermediul unei agende de parteneriate de investiții.

„Viitorul Bosniei și Herțegovinei se află în suveranitate și autodeterminare, într-un parteneriat mai mare cu NATO și cu țări precum Marea Britanie”, va spune Truss.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG