În Kazahstan, președintele Kasym-Zhomart Tokayev a demis guvernul, la 5 ianuarie, ca răspuns la un val de proteste cauzate de scumpirea carburanților, dar a avertizat protestatarii că va recurge la măsuri aspre pentru a curma revolta.
„În calitate de președinte, sunt obligat să protejez siguranța și pacea cetățenilor noștri, să am grijă de integritatea Kazahstanului”, a spus Tokayev într-un discurs televizat pe 5 ianuarie, după ce mii de kazahi au luat cu asalt clădiri oficiale din mai multe orașe.
Autoritățile au anunțat reduceri de prețuri, dar acest lucru nu i-a oprit pe manifestanții furioși, care au ieșit în stradă punând pe fugă forțele de securitate.
Scumpirea bruscă a gazului lichefiat după Anul Nou a declanșat protestele pe 2 ianuarie, dar nemulțumirile mai sunt legate de corupție, salariile mici și lipsa locurilor de muncă.
În afară de demiterea guvernului, președintele Tokayev a mai anunțat că l-a dat afară pe primului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, din funcția de șef al Consiliului de Securitate al țării, preluând funcția chiar el.
Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, a condus țara în mod autoritar încă de la independența acesteia proclamată în 1991 și până în 2019, când a demisionat brusc din funcția de președinte și l-a ales pe Tokarev drept succesor.
La 5 ianuarie, sute de protestatari, dintre care unii erau înarmați cu bastoane și scuturi, au luat cu asalt primăria din cel mai mare oraș kazah, Almaty, iar poliția nu i-a putut opri chiar dacă a folosit împotriva lor gaze lacrimogene, grenade paralizante și gloanțele de cauciuc.
Șeful poliției din oraș a descris protestatarii drept „extremiști”, spunând că aceștia au mai încercat să pătrundă în reședința prezidențială din sud-estul orașului, în timp ce sediul local al partidului de guvernământ, Nur Otan, a fost învăluit de rotocoale de fum.
S-a mai relatat despre căderi ale internetului „la scară națională”. Site-ul serviciului kazah al Europei Libere și cele ale altor instituții media independente, care au relatat de la proteste, erau blocate la 5 ianuarie, iar aplicațiile de mesagerie Telegram, Signal și WhatsApp nu funcționau.
Președintele Toqaev a declarat stare de urgență în anumite părți ale Kazahstanului, inclusiv la Almaty și în capitala Nur-Sultan.
Începute în regiunea vestică Mangystau și orașul Zhanaozen, protestele s-au extins rapid în toată țara.
Potrivit Ministerului de Interne, peste 200 de persoane au fost reținute în timpul nopții trecute, dar observatorii spun că acest număr pare a fi diminuat. Ministerul a mai spus că cel puțin 95 de polițiști au fost răniți în timpul ciocnirilor.
Pe 4 ianuarie, poliția kazahă a reținut doi jurnalişti ai serviciului kazah al Europei Libere, care relatau de la proteste, în capitala Nur-Sultan și în Almaty.
Președintele Europei Libere, Jamie Fly, a criticat autoritățile pentru reținerea jurnaliștilor, care informau publicul. „Este scandalos că reporterii sunt arestați doar pentru că își fac meseria”, a spus Fly într-o declarație.