Linkuri accesibilitate

Tulburări în Kazahstan: guvernul, demis după protestele violente produse de scumpirea carburanților


În Kazahstan, președintele Kasym-Zhomart Tokayev a demis guvernul, la 5 ianuarie, ca răspuns la un val de proteste cauzate de scumpirea carburanților, dar a avertizat protestatarii că va recurge la măsuri aspre pentru a curma revolta.

„În calitate de președinte, sunt obligat să protejez siguranța și pacea cetățenilor noștri, să am grijă de integritatea Kazahstanului”, a spus Tokayev într-un discurs televizat pe 5 ianuarie, după ce mii de kazahi au luat cu asalt clădiri oficiale din mai multe orașe.

Autoritățile au anunțat reduceri de prețuri, dar acest lucru nu i-a oprit pe manifestanții furioși, care au ieșit în stradă punând pe fugă forțele de securitate.

Scumpirea bruscă a gazului lichefiat după Anul Nou a declanșat protestele pe 2 ianuarie, dar nemulțumirile mai sunt legate de corupție, salariile mici și lipsa locurilor de muncă.

În afară de demiterea guvernului, președintele Tokayev a mai anunțat că l-a dat afară pe primului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, din funcția de șef al Consiliului de Securitate al țării, preluând funcția chiar el.

Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, a condus țara în mod autoritar încă de la independența acesteia proclamată în 1991 și până în 2019, când a demisionat brusc din funcția de președinte și l-a ales pe Tokarev drept succesor.

La 5 ianuarie, sute de protestatari, dintre care unii erau înarmați cu bastoane și scuturi, au luat cu asalt primăria din cel mai mare oraș kazah, Almaty, iar poliția nu i-a putut opri chiar dacă a folosit împotriva lor gaze lacrimogene, grenade paralizante și gloanțele de cauciuc.

Șeful poliției din oraș a descris protestatarii drept „extremiști”, spunând că aceștia au mai încercat să pătrundă în reședința prezidențială din sud-estul orașului, în timp ce sediul local al partidului de guvernământ, Nur Otan, a fost învăluit de rotocoale de fum.

Ce se întâmplă în Kazahstan
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00

S-a mai relatat despre căderi ale internetului „la scară națională”. Site-ul serviciului kazah al Europei Libere și cele ale altor instituții media independente, care au relatat de la proteste, erau blocate la 5 ianuarie, iar aplicațiile de mesagerie Telegram, Signal și WhatsApp nu funcționau.

Președintele Toqaev a declarat stare de urgență în anumite părți ale Kazahstanului, inclusiv la Almaty și în capitala Nur-Sultan.

Începute în regiunea vestică Mangystau și orașul Zhanaozen, protestele s-au extins rapid în toată țara.

Potrivit Ministerului de Interne, peste 200 de persoane au fost reținute în timpul nopții trecute, dar observatorii spun că acest număr pare a fi diminuat. Ministerul a mai spus că cel puțin 95 de polițiști au fost răniți în timpul ciocnirilor.

Pe 4 ianuarie, poliția kazahă a reținut doi jurnalişti ai serviciului kazah al Europei Libere, care relatau de la proteste, în capitala Nur-Sultan și în Almaty.

Președintele Europei Libere, Jamie Fly, a criticat autoritățile pentru reținerea jurnaliștilor, care informau publicul. „Este scandalos că reporterii sunt arestați doar pentru că își fac meseria”, a spus Fly într-o declarație.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG