Linkuri accesibilitate

Turcia și Armenia vor numi emisari speciali pentru remedierea relațiilor bilaterale


Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe armean, Vahan Hunanian
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe armean, Vahan Hunanian

Turcia și Armenia au anunțat că vor numi emisari speciali pentru remedierea relațiilor între ele, care sunt tensionate de zeci de ani.

Armenia este pregătită pentru procesul de normalizare a relațiilor cu Turcia „fără condiții prealabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe armean, Vahan Hunanian, pe 14 decembrie, precizând că un reprezentant special va fi numit în curând. Cu o zi mai devreme, a făcut un anunț similar ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

El a mai spus că între Erevan și Istanbul vor începe „în perioada următoare” zboruri charter. Armenia și Turcia nu au stabilit niciodată relații diplomatice oficiale. Fiind una din principalele aliate ale Azerbaidjanului, Turcia și-a păstrat granița cu Armenia închisă încă din anii 1990, sprijinind poziția azeră în conflictul armeano-azer din enclava Nagorno-Karabah.

În toamna anului 2020, Armenia și Azerbaidjan au purtat un nou război de șase săptămâni pentru enclava populată de etnici armeni, care a ieșit violent de sub controlul azer Baku la începutul anilor 1990. În urma noului conflict armat, care s-a soldat cu peste 6 500 de morți, forțele azere au recucerit teritorii extinse în și în jurul enclavei, iar câștigurile teritoriale au fost întărite printr-un acord de pace mediat de Rusia. Ciocniri izolate între forțele armene și azere au avut lor și la un an de la încheierea armistițiului.

Anunțurile în vederea normalizării relațiilor dintre Erevan și Ankara au survenit cu puțin timp înainte de o întrevedere așteptată la Bruxelles pe 14 decembrie între președintele azer Ilham Aliyev și premierul armean Nikol Pashinian, în compania președintelui Consiliului European, Charles Michel.

XS
SM
MD
LG