Linkuri accesibilitate

Referendum constituțional în Turcia


Președintele Erdogan adresîndu-se susținătorilor săi
Președintele Erdogan adresîndu-se susținătorilor săi

Peste 55 de milioane de alegători turci sînt chemați astăzi să voteze un proiect de reformă ce urmărește introducerea regimului prezidențial în Turcia.

Ceva mai mult de 55 de milioane de alegători turci sînt chemați astăzi să voteze într-un referendum constituțional, referitor la un proiect de reformă ce urmărește să introducă un regim prezidențial în Turcia. Votul în Turcia se desfășoară pînă la ora 16:00, ora Europei Centrale, în timp ce diaspora turcă a avut deja posibilitatea să se pronunțe. Sondajele de opinie dau ca probabil, cu un ușor avans, succesul președintelui Recep Tayyp Erdogan.

Reforma, prezentată sub forma a 18 amendamente la actuala Constituție, prevede suprimarea postului de prim ministru, posibilitatea pentru președinte de a dizolva Parlamentul și de a guverna prin decrete. Revizuirea Constituției ar acorda astfel președintelui prerogative infinit mai mari, cum nu a avut nici un omolog de-al săul de la fondatorul Republicii, Mustafa Kemal.

Un alegător turc rezident al Germaniei votînd la Consulatul turc din Berlin
Un alegător turc rezident al Germaniei votînd la Consulatul turc din Berlin

În vîrstă de 63 de ani, Recep Tayyp Erdogan, care a supraviețuit politic unei tentative de lovituri de stat anul trecut în noaptea de 15 spre 16 iulie, este acuzat de adversarii săi de derivă autocrată și intenția de a modela Constituția după setea sa nedisimulată de putere. Modificarea Constituției i-ar permite, de altfel, teoretic, să rămînă președinte pînă în anul 2029.

Erdogan este un om politic redutabil, potrivit unei majorități a observatorilor politici, care scot în evidență că a cîștigat toate alegerile de la instalarea la putere a partidului său, AKP, în 2002. Presa cita astăzi un profesor de la Universitatea din Strasbourg, cu afirmația: „Erdogan este un iman, în sensul de orator capabil să galvanizeze mulțimile, să le facă să plîngă sau să le fie frică”. Campania sa a fost marcată de altfel de discursuri împănate cu poezie naționalistă și extrase din Coran, adesea amenințătoare la adresa unui Occident, a Germaniei, Olandei, și Franței în mod special, care au îndrăznit să-l contrazică, nepermițînd o campanie electorală pro-Erdogan, făcută de miniștri săi, printre emigranții turci stabiliți pe teritoriul lor.

„Căpitanul” - după una din poreclele sale, este considerat de partizanii săi omul miracolului economic și al unor reforme ce au scos majoritatea religioasă conservatoare de sub dominația elitei laice. Dar, de la marile demonstrații antiguvernamentale din 2013, reprimate cu brutalitate, Erdogan a devenit și și figura cea mai criticată din Turcia pentru deriva sa autoritară și islamistă.

În cadrul stării de urgență, încă în vigoare după puciul eșuat de anul trecut, autoritățile au multiplicat arestările unor opozanți pro-kurzi și ale unor ziariști critici, adesea acuzați de „terorism”.

Primele rezultate ale consultării populare sînt așteptate la ora 19:00, ora Chișinăului.

XS
SM
MD
LG