Linkuri accesibilitate

Turismul rural - o industrie cu potențial de top


În cazul în care va fi organizat susținut și gestionat corespunzător, acest sector ar putea înregistra o creștere de 10 ori în următorii 10 ani.

- “Noroc, sănătate și mulți turiști!”

- “Mulțumim! Atâția cât îi putem primi, că vara asta i-am cam refuzat.”

- “Vă închipuiți ce zile ați ajuns dumneavoastră?”

În urmă cu 16 ani, soții Benzing din Trebujeni, satul care face parte din zona pitorească a Orheiului Vechi, și-au transformat gospodăria în pensiune rurală. La acea vreme ambii erau pedagogi la școala din sat și nu erau foarte convinși că deschiderea unui han este alternativa cea mai onorabilă. Acum, însă, sunt mândri că sunt primii din Moldova, nu doar din Trebujeni.

Turismul rural - o industrie cu potențial de top
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:09 0:00
Link direct


„Casa din luncă” a fost un exemplu pentru alte cel puțin nouă familii din localitate care au urmat același drum. Majoritatea dintre pensiunile trebujenilor au fost de curând renovate și dezvoltate prin Proiectului de Competitivitate, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei. Acum, pe bună dreptate pot servi drept modele de autenticitate rustică combinată cu prestarea de servicii calitative. Ala Benzing, spune că dovada performanței este statistica: în ultimii doi ani s-a dublat numărul de turiști, iar faptul că din primăvară și până adineaori, când a mai scăzut fluxul, au avut o singură zi liberă este cea mai bună motivație.

Ala Benzing
Ala Benzing

„Cam mulți nu credeau, nici soțul nu creed, dar eu am zis hai să pornim, dacă ne reușește e bine, că oricum trebuie să facem reparație. Cu părere de bine ne-a reușit. E și mai mare bucuria fiindcă după mine au început să apară pensiunile ca ciupercile după ploaie. Eu îs bucuroasă de lucrul acesta.”

Afacerile mici de familie, cum sunt majoritatea pensiunilor, rareori își permit investiții costisitoare. Astfel s-ar putea explica lipsa de condiții de cazare la standarde europene la aproape jumătate din cele 26 de pensiuni rurale înregistrate oficial în R.Moldova.

Prin urmare, Proiectului de Competitivitate, care a acordat asistență pentru 12 familii care au îmbunătățit serviciile de cazare, a avut un rol providențial. Familia Benzing a investit cei aproximativ 450 de mii de lei primiți din proiect la construcția unui restaurant în stil tradițional, la renovarea sistemului de încălzire, la achiziționarea unei căruțe, a unei bărci și a mai multor biciclete.

Pentru ei, una din lecțiile ultimilor ani este că străinii care le pășesc pragul nu vor doar să mănânce bine și să se odihnească, vor experiențe, senzații noi. Iată de ce, tot mai des, inclusiv la „Casa din Luncă”, turiștii vin anume să învețe a învârti sarmale și a coace plăcinte, spune Natalia Curnic, cofondatoarea unei agenții de turism.

„Turiștii în R.Moldova nu vin de ce, dar pentru ce. Turiștii în ziua de azi sunt foarte inteligenți și lor le place să înțeleagă faptul că ei contribuie la dezvoltarea unei țări, ei contribuie la dezvoltarea unei comunități, la creșterea unei pensiuni, unei familii dintr-o zonă rurală. R. Moldova are un potențial enorm pentru a dezvolta turismul, dar în același timp este o piață încă neexplorată.”

Complexul Orheiul Vechi, din care face parte și Trebujeniul, este cea mai vizitată destinație din R.Moldova și anume de aici ar trebui începută dezvoltarea turismului rural, consideră Doina Nistor, directoarea Proiectului de Competitivitate din Moldova, care în ultimii cinci ani face tot posibilul ca R.Moldova să fie trecută pe lista de destinații turistice predilecte.

Doina Nistor
Doina Nistor

Acest proiect își dorește transformarea principalelor atracții turistice, cum sunt vinurile, gastronomia și viața rurală, într-un motor al creșterii economice chiar și în cele mai îndepărtate sate din țară, explică Doina Nistor.

„În ultimii trei ani am văzut efectiv o revoluție în domeniul de turism. Nimeni nu credea că Moldova poate să devină o destinație de turism, sunt mulți care în continuare nu cred acest lucru. Nu mai e cum era 10 sau 15 ani în urmă când turiștii căutau drumuri bune, hotele luxoase. Acesta este turismul în masă. Acum, așa numitul turism sustenabil, turismul de experiență are o rată mult mai mare de creștere, cu 20 la sută în lume. Este industria cu cea mai mare rată de creștere din lume, echivalentă cu industria medicală și industria petrolieră. Acum este șansa pentru Moldova, așa zic eu, acum sau niciodată. Acum putem să facem din turism o industrie, fără drumuri bune. Să vindem ceea ce avem noi: autenticitatea și cultura.”

Directoarea proiectului de competitivitate se declară convinsă că R. Moldova poate ieși din condiția de cea mai puțin vizitată destinație din Europa. În cazul în care va fi organizat susținut și gestionat corespunzător, acest sector ar putea înregistra o creștere de 10 ori în următorii 10 ani, cu potențialul de a ajunge o industrie de top.

Previous Next

XS
SM
MD
LG