Linkuri accesibilitate

Turkmenistanul va organiza alegeri prezidențiale anticipate pe 12 martie


Președintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdymukhamedov, la o reuniune informală a CSI, decembrie 2021

Turkmenistanul va organiza alegeri prezidențiale anticipate pe 12 martie, a declarat un oficial al Comisiei Electorale Centrale pe 12 februarie, după ce președintele Gurbanguly Berdymukhamedov a sugerat că intenționează să demisioneze.

Berdymukhammedov, care are 64 de ani, a afirmat la o ședință extraordinară a Camerei superioare a parlamentului că intenționează să se retragă, astfel încât puterea să poată fi predată „tinerilor lideri”, pe fundalul speculațiilor că se pregătește să predea frâiele conducerii țării fiului său. El a făcut anunțul în fața Halk Maslakhaty (Consiliul Poporului) pe 11 februarie, când sărbătorea cea de-a 15-a aniversare ca lider al Turkmenistanului. Încă de acum un an s-a spus că Berdymukhammedov va încerca să-i transfere puterea fiului său, Serdar Berdymukhammedov, care a împlinit 40 de ani în septembrie trecut, împlinind vârsta legală pentru a deveni președinte.

Serdar Berdymukhammedov a fost numit anul trecut în funcția viceprim-ministru, una dintre numeroasele funcții oficiale pe care le deține acum. Dacă l-ar succeda pe tatăl său, Serdar Berdymukhammedov ar prelua una dintre cele mai izolate și sărace națiuni din Eurasia, în ciuda resurselor energetice masive, inclusiv gaze naturale, de care dispune. Serdar Berdymukhammedov a fost prezent în timpul ședinței Consiliului poporului și a prezentat planul de dezvoltare economică al națiunii până în 2052. Detaliile planului pe 30 de ani nu au fost făcute publice, iar bătrânul Berdymukhammedov nu a spus când intenționează să demisioneze.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG