Linkuri accesibilitate

TV8 se disociază „complet și categoric” de recentele declarații ale moderatoarei Natalia Morari


Postul de televiziune TV8, care s-a despărțit recent de moderatoarea Natalia Morari din cauza unui conflict de interese, a spus la 12 septembrie că se „disociază complet și categoric” de o nouă declarație a acesteia.

La câteva zile după ce a dezvăluit că are un copil cu Veaceslav Platon, Morari a scris pe Facebook în 11 septembrie că omul de afaceri fugar este „mult mai corect și liber în gândire” decât cei care „aruncă în el cu pietre”, că societatea din R. Moldova este „absolut bolnavă”, iar „așa-zisa elită intelectuală” este „plină de ură, intoleranță”.

În reacția sa, TV8 a spus că declarațiile lui Morari „nu reprezintă politica editorială a departamentului de Știri TV, departamentului online și de producție ale postului”. În comunicat se precizează că Morari, fostă președintă a Asociației Obștești „Media Alternativă” care deține licența TV8, „a fost revocată” din structurile de administrare, iar emisiunea „Politica Nataliei Morari” a fost „retrasă definitiv din grila postului”, imediat ce conducerea televiziunii a aflat despre „existența conflictului de interese”.

Fără să dezvăluie faptul că se află într-o relație cu Platon, Morari l-a invitat cel puțin într-o emisiune, discutând cu el despre corupție, justiție și fraude bancare. Omul de afaceri a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul fraudelor bancare, iar apoi achitat și pus în libertate, la intervenția procurorului general, Alexandr Stoianoglo, actualmente aflându-se în căutare internațională pentru „corupere activă” și „escrocherie”.

Mai multe organizații de presă au spus că relația lui Morari cu Platon recunoscută cu întârziere „ar putea submina încrederea consumatorilor de media într-o presă liberă și independentă”.

Radio Europa Liberă Moldova a anunțat la 9 septembrie că „a decis, de comun acord, să suspende temporar colaborarea lunară pentru un talk show în limba rusă cu jurnalista Natalia Morari”. În postarea sa din 11 septembrie, Morari nu mai repetă acuzațiile anterioare despre faptul că ar fi fost „șantajată” de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) cu fapte din viața ei privată, dar îl laudă pe Stoianoglo, spunând că este un om și procuror „extrem de corect”. SIS a respins acuzația care i-a fost adusă de Morari, spunând că aceasta are dreptul să se adreseze Procuraturii Generale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG