Linkuri accesibilitate

Ucraina îl eliberează pe ziaristul rus Vîșinski


Kirill Vîşinski, directorul biroului ucrainean al agenției de stat ruse RIA Novosti, este eliberat temporar din detenție. 28 august 2019

Articole neconfirmate din presa ultimelor zile sugerează că Moscova și Kievul pregătesc punerea în libertate a lui Vîșinski în schimbul eliberării lui Sențov în Rusia.

Un tribunal din Kiev a decis că jurnalistul rus Kiril Vîșinski, aflat în detenție în Ucraina sub acuzații de înaltă trădare, va fi pus în libertate în pregătirea procesului, iar presa speculează că decizia ar prevesti eliberarea regizorului ucrainean Oleh Sențov, întemnițat de ruși.

Curtea de Apel de la Kiev a anunțat decizia miercuri, 28 august, precizând că Vîșinski va fi dator să informeze instanța despre orice eventuală schimbare de domiciliu și că trebuie să se abțină de la orice contacte cu martorii din dosarul său. Curtea a mai precizat că Vîșinski nu va fi obligat să poarte brățară electronică de supraveghere.

Kiril Vîșinski, șeful biroului de la Kiev al agenției de presă de stat rusești RIA Novosti, a fost arestat în mai 2018, și riscă o condamnare de până la 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Arestarea lui a survenit pe fondul acuzațiilor Kievului că biroul ucrainean al agenției RIA Novosti ar participa la „războiul hibrid informațional” pe care Rusia l-ar purta împotriva Ucrainei.

Vîșinski, care în momentul arestării avea cetățenie dublă, ruso-ucraineană, a fost acuzat că ar fi primit sprijin financiar din Rusia prin alte companii de presă înregistrate în Ucraina pentru a ascunde legăturile dintre RIA Novosti Ucraina și gigantul mediatic de stat rusesc Rossia Segodnia (Russia Today).

La câteva săptămâni de la arestare, Vîșinski a anunțat că a renunțat la cetățenia ucraineană, a calificat arestarea sa drept „ordin politic” și a sugerat că ar fi fost reținut ca să fie folosit într-un viitor schimb cu un deținut ucrainean aflat în Rusia.

Avocatul lui Vîșinski, Andrei Domanski, a declarat reporterilor după decizia eliberării clientului său că apărarea va căuta de acum să obțină „deplina achitare”.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, a spus într-o declarație pentru postul de radio Govorit Moskva că eliberarea lui Vîșinski este „primul pas” spre „dreptatea” care trebuie să i se facă jurnalistului.

Avocatul Poporului din Rusia, Tatiana Moskalkova, le-a spus reporterilor la Moscova că în viziunea ei decizia instanței de la Kiev este „o decizie justă, fără motive politice”. „Ea dă speranțe pentru o anchetare obiectivă a cazului împotriva jurnalistului”, a mai spus Moskalkova.

Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, Harlem Desir, a salutat și el eliberarea lui Vîșinski, exprimându-și speranța că cetățenii ucraineni deținuți în Rusia vor fi și ei puși în libertate.

„Fac apel la eliberarea tuturor jurnaliștilor și creatorilor deținuți în regiune, de exemplu jurnalistul Roman Sușcenko și regizorul Oleh Sențov, în Rusia”, a scris Desir pe Twitter.

Jurnalistul ucrainean Roman Sușcenko a fost condamnat în iunie la 12 ani de închisoare în Rusia pentru că ar fi spionat. Iar Oleh Sențov, care a protestat public împotriva anexării ilegale a Crimeii ucrainene în 2014, ispășește o pedeapsă de 20 de ani de închisoare în Rusia pentru terorism.

Articole neconfirmate din presa ultimelor zile sugerau că Moscova și Kievul pregătesc punerea în libertate a lui Vîșinski în schimbul eliberării lui Sențov în Rusia.

Tensiunile dintre Moscova și Kiev s-au intensificat dramatic după anexarea Crimeii și începutul luptelor în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Guvernul pro-occidental al Ucrainei nu privește cu ochi buni presa rusă, acuzând Moscova că prin intermediul ei răspândește informații false ca să creeze disensiuni și să destabilizeze țara. Kievul a interzis multe canale de televiziune rusești, acuzându-le că fac propagandă.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG