Linkuri accesibilitate

Ucraina și Rusia pot debloca exporturile de grâne, dar trebuie „bunăvoință și bună credință” (A. Guterres)


Turcia a anunțat că s-a ajuns la un acord, „la negocierile privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de Rusia în porturile de la Marea Neagră”. Discuțiile de miercuri, de la Istanbul, au fost și primele față-n față între Ucraina și Rusia, după aproape patru luni.

Ucraina și Rusia pot debloca exporturile de grâne, dar trebuie „bunăvoință și bună credință” (A. Guterres)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00

Se pare că un acord va fi semnat săptămâna viitoare, în baza unui plan propus de Națiunile Unite.

Negocierile de la Istanbul s-au dus între experți militari, fiind vorba de deminarea porturilor, căi sigure de navigație și rolul flotei ruse din Marea Neagră.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat miercuri seară că ambele părți au convenit asupra modalităților de a asigura siguranța rutelor de transport maritim pentru navele cu cereale ucrainene.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a salutat anunțul de la Istanbul, afirmând că s-a făcut „un pas important” ca să se evite o criză alimentară la nivel global. Dar, a mai spus Guterres, este încă nevoie de multă muncă pentru a finaliza acordul, care va necesita „multă bunăvoință și bună credință din partea tuturor părților”.

Exportul maritim vs rute alternative

Războiul declanșat de invazia rusă în Ucraina a dus la blocarea exporturilor de cereale pe căile maritime obișnuite. Înainte de război, 90% din exporturile ucrainene plecau din porturile Mariupol și Odesa. Acum, Mariupol a fost distrus de ofensiva rusă iar apele portului Odesa au fost minate de armata ucraineană, care se teme de un atac rusesc de pe mare.

Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, peste 20 de milioane de tone de grâne așteaptă să fie scoase din țară. La care se adaugă noua recoltă, care ar putea să fie de 47 de milioane de tone.

S-au încercat rute alternative de export, pe șosele, căi ferate și pe Dunăre dar sunt insuficiente: luna trecută, Ucraina a reușit să exporte pe aceste rute numai 2,5 milioane de tone, față de media de opt milioane de tone în perioada de dinaintea războiului.

Rusia și Ucraina produc 30% din oferta mondială de grâu iar înainte de război, Ucraina exporta lunar, prin porturile sale, circa 4,5 milioane de tone de produse agricole.

Imagini din satelit arată cum trimite Rusia în Siria cereale furate din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:00 0:00

Negocieri complexe

Miercuri noapte, în timpul discursului său cotidian, președintele ucrainean Volodimir Zelenski părea optimist cu privire la șansele unui acord:

„Delegația ucraineană mi-a raportat că există progrese. În zilele următoare, vom conveni asupra detaliilor cu secretarul general al ONU", a spus el.

Miercuri, surse diplomatice, citat de BBC, au spus că s-a discutat despre posibilitatea ca vasele militare ucrainene să ghideze navele de cereale în și din apele portului minat Odesa.

S-a sugerat, de asemenea, că se va cere Rusiei să se angajeze să respecte o încetare a focului, cât timp au loc aceste manevre. Turcia, sprijinită de ONU, s-ar putea angaja să inspecteze navele care pleacă cu cereale, pentru a atenua temerile Rusiei că sunt folosite și pentru contrabandă cu arme.

Negocierile vor fi reluate săptămâna viitoare la Istanbul, când ar putea fi semnat și un acord.

Încă din mai, secretarul general ONU, Antonio Guterres avertiza: „(...) dacă nu rezolvăm această problemă astăzi, ne confruntăm cu spectrul unei crize alimentare globale în următoarele luni". „Este absolut de inacceptabil”, a mai spus el.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG