Linkuri accesibilitate

Ucraina și Rusia se învinovățesc reciproc pentru bombardarea centralei de la Zaporojie


Intrarea în centrala nucleară de la Zaporojie
Intrarea în centrala nucleară de la Zaporojie

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia trebuie să își asume responsabilitatea pentru „acțiuni teroriste”, după ce Kievul și Moscova s-au învinovățit reciproc pentru atacarea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina.

Zelenski a declarat aseară în discursul către țară că Rusia „a creat o altă situație extrem de riscantă” pentru Europa prin lovirea centralei nucleare Zaporojie. „Orice bombardare a acestui sit este o crimă nerușinată, un act de teroare”, a spus Zelenski, adăugând că răspunsul lumii ar trebui să fie sancțiuni dure împotriva întregii industrii nucleare rusești.

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom afirmase anterior că o linie electrică de înaltă tensiune din centrală a fost lovită de bombardamentele rusești. În declarație se spunea că centrala funcționează în continuare și că nu au fost detectate descărcări radioactive. Conform comunicatului Energoatom, un reactor a fost deconectat de la rețea din cauza deteriorării liniei electrice de înaltă tensiune.

Declarația a fost făcută la scurt timp după ce administrația instalată de Rusia în orașul ucrainean ocupat Enerhodar, unde se află centrala, a declarat că liniile electrice de la centrală au fost avariate de un atac de artilerie ucrainean.

Ministerul rus al Apărării a acuzat, de asemenea, armata ucraineană de lovirea uzinei, afirmând că o conductă de hidrogen a fost avariată, ceea ce a dus la un incendiu care a fost stins rapid.

XS
SM
MD
LG