Linkuri accesibilitate

Ucraina a anunțat eliberarea a 215 de luptători ucraineni într-un schimb de prizonieri cu Rusia


Un alt schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, 29 iunie 2022.
Un alt schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, 29 iunie 2022.

Ucraina a anunțat eliberarea a 215 militari ucraineni, inclusiv luptători cara au apărat uzina siderurgică Azovstal de la Mariupol, în schimbul a 55 de prizonieri ruși.

Anunțul a fost făcut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în obișnuitul său mesaj video nocturn din 21 septembrie, în care a precizat că cinci comandanți militari, inclusiv lideri ai apărării de la Azovstal, au fost duși în Turcia într-o operațiune convenită cu președintele turc Recep Erdogan.

Prizonierii eliberați vor rămâne în Turcia „în securitate totală și condiții confortabile” până la terminarea războiului, a mai spus Zelenski.

Între cei 55 de prizonieri predați Moscovei se află și Viktor Medveciuk, un fost avocat ucrainean și aliat al președintelui rus Vladimir Putin, ținut în arest la domiciliu din mai 2022 sub acuzația de trădare și finanțare a terorismului.

E cel mai mare schimb de prizonieri dintre cele două părți de la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina pe 24 februarie.

Șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andrii Iermak, a făcut cunoscut că 108 dintre prizonierii ucraineni eliberați sunt luptători din Batalionul Azov.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

XS
SM
MD
LG